U kulinarstvu, svaka kombinacija okusa može postati prava čarolija, a šarena barena salata to najbolje pokazuje. Ovaj jednostavni, ali ukusni recept donosi sve blagodati povrća, upakiranog u boje i mirise koje će oduševiti vaša nepca. Pripremljena s ljubavlju i pažnjom, ova salata savršen je dodatak svakoj trpezi, bez obzira na prigodu.
Za pripremu šarene barene salate trebat će vam: 0,5 kg crvenog luka, 0,5 kg slatke paprike, 0,5 kg paradajza, 0,5 kg mrkve, 0,5 kg bijelog kupusa, 150 ml biljnog ulja, pola supene kašike soli i jedna supena kašika šećera
Mrkvu operite, ogulite i narežite na tanke trakice. Crveni luk ogulite. Glavice prepolovite i nasijecite na polumjesece. Papriku operite, uklonite peteljku i sjemenu ložu. Narežite je na kockice. Kupus očistite od vanjskih listova i narežite na šire trakice. Paradaz očistite od peteljki, operite i svaki plod nasijecite na četiri do šest komada.
Pripremljeno povrće stavite u dublju šerpu i dodajte biljno ulje, sol i šećer. Zagrijavajte da smjesa provri, a zatim kuhajte na laganoj vatri 30 minuta dok povrće ne omekša.
Dok se povrće kuha, sterilizirajte tegle i poklopce na pari 15 do 20 minuta. Kada je povrće gotovo, pažljivo ga prebacite u sterilizirane tegle. Zatvorite poklopce i prekrijte tegle dekom dok se ne ohlade. Ova salata se može čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a bit će spremna za posluživanje kada god poželite. Šarena barena salata ne samo da će dodati boje vašem stolu, već će i obogatiti vašu prehranu raznovrsnim vitaminima i mineralima. Idealna je kao prilog uz meso, kao samostalno jelo ili kao ukusna užina. Uživajte u jednostavnosti pripreme i bogatstvu okusa koje ova salata nudi!
Prijatno!
Comments are closed