Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slatka jela

Savršen desert bez mlijeka: Kremasta poslastica bez laktoze

9. Marta 2025.2 Minuta čitanja

Kao neko ko ne konzumira mlijeko i mliječne proizvode prvi susret sa takvim izborom je zastrašujući, jer je prva misao nema toliko jela koja volimo, a nema ni slatkiša. Bez obzira na razloge zbog kojih ne konzumiramo mlijeko postoji mnogo ukusnih recepata koji će omogućiti da uživate u ukusnoj hrani i desertima. Davno sam pronašla jedan fantastičan recept za kremu koja se može koristiti u raznim kolačima, a pri tome je potpuno bez mlijeka, laktoze.

Ukusna krema

Za mene je najvažnije da svi sastojci budu zdravi, sigurni i naravno, bez laktoze, kako bih uživala u desertima bez ikakvih briga. Ova krema je idealna jer je nevjerojatno kremasta i savršeno se uklapa u sve vrste slastica.

Za pripremu će vam trebati: četiri žumanca, 80 g smeđeg ili običnog šećera, 30 g kukuruznog skroba, 500 ml rižinog ili sojinog mlijeka ili po vašem izboru.

Prvo žicom za mućenje umutite žumanca sa smeđim šećerom i kukuruznim škrobom. Smjesa treba biti glatka i bez grudica. U drugoj posudi zagrijte mlijeko zajedno s mahunom vanilije prerezanom na pola ili vanilin šećerom. Mlijeko treba da bude toplo, ali ne smije da proključa. Zatim polako ga dodajemo u umućena žumanca, stalno miješajući. Bitno je da ne prestanem miješati kako bi se sve dobro povezalo i spriječilo stvaranje grudica. Posudu vraćamo na šporet i zagrijavamo na laganoj temperaturi uz stalno miješanje. Ako ste početnik, treba da znate da se brže zgušnjava nego klasična krema sa mlijekom. Kad krema počne da lagano ključa i zgušnjava skloni se sa šporeta. Ostavite da se ohladi uz povremeno miješanje kako bi izbjegli formiranje korice na površini.

Ovo je odlična krema za razne deserte, od torti do voćnih salata. U stvari mijenja klasičnu poslastičarsku kremu od žumanjaka i mlijeka.

Prijatno!

Foto ilustracija: Freepik

Comments are closed

Povezani članci