Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slatka jela

Savršen voćni džem

22. srpanj 2024.3 Minuta čitanja

Bez obzira da li preferirate klasične kombinacije ili eksperimentišete sa novim ukusima, pravljenje džema kod kuće može biti zadovoljavajuće iskustvo.

Ukusan džem samo od kvalitetnog voća

Bez obzira koje plodove koristimo, od koje voćne vrste. važno je da su sveži i zreli. Prvi korak je sortiranje voća. Odbacite voće koje ima znakove kvarenja ili oštećenja, jer to može uticati na krajnji ukus džema. Operite ih pod mlazom hladne vode. Mekanije plodove, poput maline i kupine, perite u manjim količinama. Pored voća potrebno je pripremiti posude, alat i tegle sa poklopcima. Posude za kuhanje treba da su emajlirane ili od nehrđajućeg čelika. Tegle i poklopce operite i sterilišite ili ih držite u vrućoj vodi dok ne budu spremne za upotrebu.

Idealan omjer voća i šećera je važan za postizanje savršene teksture i ukusa džema. Uobičajeno je koristiti omjer 1:1 ili 2:1 voća prema šećeru, u zavisnosti od željene slatkosti. Dodavanjem limunovog soka možete poboljšati aromu džema i pomoći u prirodnom zgušnjavanju. Stavite pripremljeno voće u posudu i zagrijevajte ga na srednje jakoj vatri, povremeno mješajući. Kada voće počne da se razmekšava, dodajte šećer i nastavite kuhati, smanjujući vatru na nisku. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, povremeno skidajući pjenu koja se formira na površini.

Kombinovanje okusa

Da biste provjerili da li je džem gotov, možete uraditi test kašikom kojom zahvatite manju količinu i istresete na hladan tanjir – ako se smjesa stvrdne i ne razliva se, džem je spreman. Sklonite posudu sa vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije nego što prebacite džem u sterilisane tegle. Zatvorite tegle čvrsto i ostavite ih da se potpuno ohlade prije nego što ih čuvate na hladnom i suhom mjestu.

Najbolje od pravljenja džema kod kuće je mogućnost eksperimentisanja sa različitim vrstama voća, dodacima kao što su začini, kakao, čokolada ili čak alkohol, kako biste stvorili jedinstvene ukuse. Budite kreativni i prilagodite recepte prema svojim preferencijama. Kuhanje voćnog džema kod kuće može biti opuštajuće i zadovoljavajuće iskustvo, a nagrada je ukusan džem koji možete dijeliti sa porodicom i prijateljima ili uživati u njemu sami, znajući da ste ga napravili sa ljubavlju i pažnjom.

Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/rosehip-fruit-organic-healthy-2823840/

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci