Ako ste u potrazi za jelom koje će impresionirati vašim gostima, a istovremeno biti jednostavno za pripremiti, salata s piletinom, gljivama, orasima i suhim šljivama je pravi izbor! Bogata, kremasta i hrskava, ova salata spaja raznolike sastojke u savršenoj harmoniji okusa. Svaki sloj donosi drugačiju teksturu, a spoj sočne piletine, aromatičnih gljiva, slatkih šljiva i hrskavih oraha stvara nezaboravan doživljaj za vaša nepca.
Izvrsna za svaku priliku
Ova salata nije samo odličan izbor za posebne prilike, već i za svakodnevni obrok. Kombinacija pilećeg fileta, bogatih i sočnih suhih šljiva daje joj bogat okus. Kremasti sloj majoneze povezuje sve sastojke, dok prženi luk dodaje duboku aromu. Orasi na vrhu ne samo da ukrašavaju salatu, već donose i zdravu hrskavost koja je jednostavno neodoljiva.
Sastojci: jedan pileći file, 100 g suhih šljiva, 50 g oraha, oko 100 g majoneze, 100 g sira (kremastog ili topljivog), 150 g šampinjona, jedna glavica crnog luka, so i biber po ukusu.
Salata se reda u slojevima, a svaki sloj se premaže majonezom. Pileći file skuhajte u vodi s malo soli dok ne postane mekan. Kada se ohladi, isijecite ga na tanke trakice ili sitno isjeckajte, zatim ga stavite kao prvi sloj u posudu za salatu. Suhe šljive potopite u vrelu vodu na 5 minuta, a zatim ih sitno isjeckajte. Pospite ih preko pilećeg sloja. Na šljive stavite rendani sir, koji će se lijepo rastopiti i ujediniti sve slojeve. Crni luk isjecite na tanke kolutove i propržite na malo ulja dok ne postane staklast. U istoj tavi propržite šampinjone do zlatno smeđe boje. Ove pržene sastojke rasporedite na sloj sira. Odozgo, sve premažite s malo majoneze, pospite sitno isjeckanim orasima za hrskavost i završite sa još malo majoneze. Po želji, salatu možete ostaviti u frižideru 30 minuta kako bi se svi okusi lijepo sjedinili prije nego što je poslužite.
Ova salata je idealna kao glavno jelo ili i kao delikatesni dodatak za stol. Uživajte u moćnom okusu!
Prijatno!
Foto: ilustracija Freepik
Comments are closed