U svijetu njege kože, zdrave i meke usne često su zaboravljene. Iako se brinemo o ostatku lica, usne zaslužuju posebnu pažnju. Domaći šećerni pilinzi su jednostavno rješenje koje ne samo da uklanja mrtvo tkivo kože, već pruža hidrataciju i hrani usne. Kako napraviti idealan piling za usne koristeći prirodne sastojke koje već imate u svom domu? Korišćenjem jednostavnih, lako dostupnih sastojaka, možete postići meke, glatke usne bez potrebe za skupim proizvodima.
Sastojci iz kuhinjskog ormarića
Glavni sastojak je šećer, jer je prirodni izvor glikolne kiseline koja pomaže u uklanjanju grubih, mrtvih ćelija. Koristimo i bijeli i smeđi šećer jer svaki od njih donosi svoje prednosti. Pored šećera, dodajemo med i bademovo ulje za dodatnu hidrataciju, a cimet daje poseban okus i ima prirodno dejstvo koje daje punoću usana.
U posudu dodajte jednu kašičicu bijelog i pola kašike smeđeg šećera. Zatim dodajte pola do jedne kašičice meda, malo bademovog ulja i prstohvat cimeta. Dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu pastu. Ako ne volite cimet, možete ga zamijeniti eterično ulje mente koje pored divnog mirisa daje i osjećaj svježine. Možda će vam se više svidjeti piling sa aromom vanilije umjesto cimeta. Na usne nanesite masu i nježnim, laganim kružnim pokretima prelazite preko usana najviše 3 minuta. Nakon toga usne isperite mlakom vodom. Lagano obrišite usne i nanesite labelo koje će dodatno usne hidratizirati.
Piling možete primijeniti naviše dva puta u jednoj sedmici. U slučaju da su vam usne ispucale ili krvare bolje je da odustanete od pilinga. Smjesu čuvajte u maloj staklenoj teglici koju dobro zatvorite i odložite u frižider. Najbolje ga je potrošiti što prije, ali može trajati do tri mjeseca ako se pravilno čuva.
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed