Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Zimnica

Savršeno domaće sirće/ocat od grožđa

24. kolovoza 2024.2 Minuta čitanja

Želite li obogatiti svoju kuhinju domaćim sirćetom/octom od grožđa? Ovaj jednostavan recept omogućuje vam da napravite sirće bogatog okusa, koristeći samo nekoliko osnovnih sastojaka. Slijedite naš recepti uživajte u ovom prirodnom začinu koji će vašim jelima dodati poseban okus.

Za pripremu će vam trebati samo tri sastojka:

1 kg crnog grožđa,

1 do 1,2 litre vode i

100 g šećera.

Uklonite bobice s grančica i zgnječite ih, dodajući pola od ukupne količine šećera. Ovo će pomoći pri oslobađanju sokova i pokrenuti fermentaciju. Prebacite zgnječenu masu u staklenu posudu od 3 l. Napunite vodom na sobnoj temperaturi i zavežite otvor posude gazom. Ostavite posudu na toplom mjestu. Promješajte sadržaj svaki dan tokom dvije sedmice.

Nakon tog perioda nekoliko puta procijedite kroz sitno cjedilo ili nekoliko slojeva gaze kako bi ste uklonili talog i čvrste ostatke. U procijeđenu tečnost dodajte preostali šećer, miješajte dok se potpuno ne otopi, ponovno zavežite posudu gazom i ostavite još 1,5 do 2 mjeseca. Ako želite da ubrzate proces fermentacije dodajte  oko 60 g suhog kvasca na svaku litru tečnosti.

Redovno provjeravajte kako se odvija proces fermentacije. Nakon što fermentacija završi ponovo tečnost procijedite kako bi odvojili talog i sirće/ocat prelijte u staklene boce i dobro zatvorite. Zatvorite ih i čuvajte na hladnom mjestu. Možete dodati razno začinsko bilje koje će obogatiti okus, poput ružmarina, bosiljka.

Uživajte u svom domaćem grožđanom sirćetu koje će svakom jelu dati jedinstven pečat!

Foto ilustracija: https://www.freepik.com/free-photo/metal-bucket-red-fresh-grapes-glass-juice-marble-table_16658800.htm#fromView=search&page=1&position=24&uuid=05365289-710c-4b5d-8166-48404d49b57e

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci