Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slatka jela

Savršenstvo bez glutena i laktoze: Čokoladna torta za sve!

27. prosinac 2024.2 Minuta čitanja

Ova čokoladna torta bez glutena i laktoze idealan je izbor za sve koji žele uživati u slatkoj deliciji, a pritom prate posebne prehrambene potrebe. Kremasta, sočna i bogata čokoladom, ova torta je prava poslastica koja će zadovoljiti sve vaše čulo ukusa u teksturi i okusu! Zahvaljujemo se Sari Ademović koja je podijelila svoj recept za ovu ukusnu tortu, a za više recepata bez glutena i laktoze zapratite FB grupu Bez glutena i bez laktoze.

Ukusno i slasno

Za pripremu tijesta trebaćete: pet kašika namjenskog bezglutenskog brašna Schär Mix C, četiri kašike šećera, jedan prašak za pecivo, jedan bourbon vanilija šećer, tri jaja, jedna kašika kakaoa, 100 ml mlijeka bez laktoze i 30 ml ulja.

Za preljev pripremite: 100 ml slatkog vrhnja i 100 g čokolade za kuhanje.

Prvi korak je da napravite tijesto. Odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite bjelanca sa dvije kašike šećera dok ne postanu čvrsta. U drugoj posudi umutite žumanca sa preostale dvije kašike šećera. Kad su oba dijela umućena, pomiješajte ih zajedno. Dodajte mlijeko bez laktoze i ulje, pa dobro sjedinite sve sastojke. U smjesu dodajte brašno Schär Mix C, prašak za pecivo, kakao i bourbon vanilija šećer. Umutite sve sastojke dok ne dobijete glatko tijesto. Prebacite tijesto u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C sa ventilatorom, 30 minuta. Nakon što se ohladi, pripremite preljev.

U maloj posudi otopite čokoladu za kuhanje sa slatkim vrhnjem. Kad se čokolada otopi i sastojci sjedine, prelijevajte smjesu po ohlađenoj torti. Na kraju, pospite bademovim listićima za dodatni okus i teksturu.

Ova torta je savršen desert za sve prilike! Bez glutena i mlijeka, a opet bogata i kremasta, oduševiće sve.

Gotova torta i korišteno brašno

Foto: Arhiva Sare Ademović

Comments are closed

Povezani članci