Ako ste ljubitelj biljnih proizvoda i želite isprobati nešto novo, sir od zobenih pahuljica je savršen izbor za vas. Ovaj ukusan sir je jednostavan za pripremu i bogat hranljivim sastojcima. Savršen za vegansku ishranu, za one koji ne mogu da konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, ali i za sve koji žele uživati u zdravim i ukusnim alternativama tradicionalnih sirevima. Sastavljen od jednostavnih sastojaka koje već imate kod kuće, može postati vaš omiljeni dodatak jelima, od sendviča do pizza.
Priprema se od jednostavnih sastojaka
Kao mjera za namirnice koristi se šolja od 250 ml. Trebaće vam: jedna šolja zobenih pahuljica, tri šolje vode, tri kašike kukuruznog skroba, jedna kašičica soka od limuna (možete koristiti i razblaženo sirće), jedna kašičica soli (maksimalno dvije ako volite slaniji sir), četiri kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja (mogu se koristiti i obična biljna ulja), bijeli luk u prahu prema vašem ukusu i dvije kašičice dimljene paprike (količinu paprike možete smanjiti ili je potpuno izostaviti). Sa začinima (so, dimljena paprika, bijeli luk u prahu) možete da eksperimentišete i prilagođavate svom ukusu.
U veću posudu dodajte zobene pahuljice i prelijte vodom. Ostavite da odstoje pola sata kako bi se pahuljice omekšale. Nakon što su se pahuljice natopile, izmiksajte ih u blenderu i procijedite kroz metalno cjedilo, kako biste dobili gusto zobeno mlijeko. Talog možete iskoristiti za pripremu kolača ili dodajte voće i napravite obrok.
U dobiveno mlijeko dodajte kukuruzni skrob, sok od limuna (ili razblaženo sirće), so, bijeli luk u prahu, dimljenu papriku i maslinovo ulje. Sve dobro izblendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu prelijte u šerpu i zagrijavajte je na srednjoj vatri, stalno miješajući drvenom kašikom dok se sadržaj ne zgusne. Ovaj proces traje oko 5 minuta.
Nakon što se smjesa zgusne, posudu u kojoj ćete ostaviti sir nauljite kako bi sir lakše ispao nakon što se ohladi. Ostavite sir da se hladi 1 h. Kada se sir ohladi, stavite tanjir na posudu i pažljivo preokrenite posudu kako bi ispao. Sada možete uživati u svom zobenom siru! Možete ga rezati, koristiti za filovanje tijesta ili za pizzu. Sir čuvajte u frižideru do sedam dana. Za doručak ili večeru možete da ga izrežete na kriške i kratko zapečete u tavi prije nego što ga poslužite. Tako će postati još ukusniji i bolji od hladno narezanog sira.
Prijatno!
Comments are closed