Tradicionalni načini konzerviranja voća za zimu, poput džemova, marmelada, želea i kompota, omiljeni su u mnogim domaćinstvima. Međutim, postoji jedan problem, a to je dodavanje kristal šećera. Iako pomaže očuvanju i daje prepoznatljiv okus, za one koji paze na zdravlje, šećer postaje neprijatelj broj jedan.
Dobra vijest? Postoji način da se uživa u domaćem džemu i kompotu bez dodavanja kristal šećera. Pravljenje džema bez šećera nije samo kulinarski izazov, već i izbor zdravog načina života. Uz malo znanja, prave sastojke i pažljiv rad, vaša zimnica može postati dragocjena podrška zdravlju i bez žrtvovanja okusa.
Zašto izbjegavati šećer?
Rafinisani šećer u zimnici nije samo zaslađivač, on je konzervans, zgušnjivač i pojačivač ukusa. Ipak, prekomjerna konzumacija šećera povezana je s dijabetesom, gojaznošću, metaboličkim sindromom i drugim hroničnim stanjima. Zbog toga je zamjena šećera ili njegovo potpuno izbjegavanje pametan izbor, ne samo za one koji već imaju zdravstvene probleme, već i za sve koji žele dugoročno očuvati vitalnost i energiju.
Slatku zimnicu možemo napraviti bez dodavanja šećera uz razne trikove. Voće sadrži prirodne šećere (fruktozu), koji su dovoljni da pruže potrebnu slatkoću, posebno ako birate zrele, aromatične plodove. Ono što nedostaje jeste uloga šećera u zgušnjavanju i očuvanju. Zato se koriste prirodni zgušnjivači, poput pektina iz jabuka, i limunov sok kao prirodni konzervans.
Ako želite dodatnu slatkoću, možete dodati zamjene. Najčešće su to stevija, fruktoza, javorov sirup, kokosov šećer, eritritol. Stevija je biljna zamjena. Dodaje se manja količina, nema kalorije i odlikuje se većom slatkoćom, čak 200 puta većom. Prirodni voćni šećer je fruktoza i ona ima blaži uticaj na sadržaj šećera u krvi. Još jedna biljna zamjena je javorov sirup koji se odlikuje posebnom aromom i bogatim sadržajem minerala. Niži glikemijski indeks ima kokosov šećer, dok je eritritol pogodan za dijabetičare.
Kako pripremati slatku zimnicu?
Bez šećera, džemovi mogu biti tečni i nestabilni, ali postoje brojna rješenja. Osnovno je dodavanje pektina kojeg ima u kori jabuke, ali i raznim vrstama voća, prije svega šljivama, dunjama, smokvama, trešnjama, kruškama, citrusi. Jedna jabuka se dodaje na svakih 0,5 kg voća. Agar agar je prirodan zgušnjivač iz morskih algi, a ima istu ulogu.
Kod pripreme slatka bez kristal šećera koristite zdrave i najkvalitetnije plodove koji su dovoljno zreli da imaju visok sadržaj prirodnih šećera. Higijena je od izuzetne važnosti. Sve treba biti čisto i oprano, a tegle i poklopci sterilisani. Koristite nove poklopce koji se mogu dobro zavrnuti. Ovako pripremljena zimnica se čuva na tamnom i hladnom mjestu između tri i šest mjeseci. Nakon otvaranja držite u frižideru i potrošite u roku od sedmice dana. Zbog toga su za ovakve proizvode najbolje tegle manje zapremine.
Eksperimentišite sa začinima! Cimet, đumbir, klinčić i zvjezdasti anis ne samo da poboljšavaju ukus, već i djeluju antimikrobno, što je dodatna zaštita za vaše zdrave pripravke.
Foto: Freepik
Comments are closed