Roščići od meda su savršen spoj hrskavosti, mekoće i slatkoće, koji će vas uvijek podsjećati na miris domaće kuhinje. Ovi aromatični kolačići, obogaćeni medom i limunovim sokom, idealni su za sve ljubitelje jednostavnih, ali izuzetno ukusnih poslastica.
Najbolji su domaći kolači
Za pripremu će vam trebati: 320 g brašna, dvije kašike šećera, prašak za pecivo, prstohvat soli, 180 g hladnog putera, 150 g tečnog meda, jedna kašika limunovog soka (ili pola kašičice limuntusa rastvorenog u kašičici vode), jedno jaje, jedno bjelance i šećer u prahu za posipanje.
U prvoj posudi, pomješajte mokre sastojke: med, jaje, bjelance i limunov sok (ili rastvoreni limuntus). Dobro umutite sve sastojke. U drugoj posudi, pomješajte suhe sastojke: brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Dodajte krupno narendan hladan puter u suhe sastojke i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Polako dodajte mokre sastojke u suhe, mješajući dok ne dobijete kompaktno tijesto. Na dva dijela podijelite tijesto,a zatim na osam dijelova. Svaki dio oblikujte u valjak i isjeckajte na male komade koje ćete formirati u male roščiće.
Pecite roščiće na 180 °C, između 12 i 15 minuta, dok ne postanu zlatno žuti. Pečene roščiće ostavite da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu.
Foto: Pixabay
Comments are closed