Španski krompir sa bijelim lukom i sirćetom
Jelo od krompira Patatas Chulas, poznato u španskoj kuhinji, se priprema brzo. Gotovo je za oko pola sata. Odlikuje se jednostavnošću i malim brojem namirnica koje se koriste.
Jeftino i brzo
Recept je jednostavan i trebaće vam: 360 ml ekstra djevičanskog maslinovog ili suncokretovog ulja, posebno jedna kašika ulja, oko 450 g krompira, tri čena bijelog luka, 15 g nasjeckanog peršina, 15 ml sirćeta i soli po želji.
Pripremu započnite tako što ćete u avanu zgnječiti bijeli luk, peršin i malo soli. Gnječite dok ne dobijete pastu u koju dodate ulje i sirće. Sve pomiješajte.
Krompir ogulite i isjecite na kolutove debljine do 1 cm. Dodajte ga na zagrijano ulje u tavi. Ravnomjerno rasporedite krompir, a svake 3 do 4 minute okrenite ploške dok se ne ispeku. Provjerite čačkalicom da li je krompir pečen. Prebacite na papirnati ubrus i zatim posolite.
Na kraju krompir stavite u tanjir za serviranje i prelijte prelivom od bijelog luka i sirćeta. Ovako pripremljen krompir je najukusniji dok je topao.
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed