Špric keks je jednostavan i ukusan kolač koji donosi toplinu i miris začina, a s preljevom od čokolade postaje savršena poslastica za svaku priliku. Ovaj recept je odličan za one koji žele brzo i jednostavno pripremiti kolače s bogatim, ali umjerenim okusima cimeta, đumbira i muskatnog oraščića. Uz dodatak čokolade, špric keks postaje pravi delikates za sve sladokusce.
Priprema ukusnog keksa
Za pripremu ovog mirisnog i hrskavog keksa, potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja. Slijedite ovaj recept i uživajte u svakom zalogaju. Sastojci: 300 g brašna, 150 g maslaca, jedno jaje, ¼ kašičice cimeta, ¼ kašičice đumbira, ¼ kašičice muskatnog oraščića, kašičica praška za pecivom, kašika soka od limuna, tri rebra čokolade, kašika ulja.
Umutite maslac, šećer i jaje dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte začine (cimet, đumbir i muskatni oraščić), prašak za pecivo, brašno i sok od limuna. Umijesite tijesto, a zatim ga stavite u špric za dekoraciju kolača s širokim reckavim nastavkom za istiskivanje tijesta. Na pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, istiskujte male gomilice tijesta. Svaku gomilicu lagano pritisnite vrhom kuhače kako biste napravili udubljenje na vrhu svakog keksa. Pecite kekse u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C, otprilike 15 minuta, ili dok ne postanu lagano zlatni.
Dok se keksi peku, pripremite preliv od čokolade. Tri rebra čokolade rastopite sa kašikom ulja na niskoj temperaturi, povremeno miješajući dok ne postane glatka smjesa. Kada su keksi pečeni i ohlađeni, napunite udubljenja s malo rastopljene čokolade. Umjesto čokolade možete iskoristiti marmeladu po izboru.
Ovaj špric keks savršen je izbor za sve koji vole lagane, mirisne kolače s bogatstvom začina, a čokoladni preliv daje mu dodatnu dozu luksuza. Poslužite ga uz šoljicu čaja ili kafe i uživajte u ovoj jednostavnoj, ali izuzetno ukusnoj poslastici.
Prijatno!
Foto ilustracija: Pixabay
Comments are closed