Zimsko skladištenje krompira zahtjeva pažljivo planiranje i pridržavanje određenih pravila kako bi se izbjeglo klijanje i truljenje krtola. Nepovoljni uslovi ubrzavaju procese formiranja klica i razvoj raznih oboljenja koja dovode to propadanja krtola. Pravilno skladištenje tokom zime može značajno produžiti vrijeme njihovog čuvanja i spriječiti klijanje. Skladištenje na pravoj temperaturi, uz upotrebu prirodnih antiseptika kao što su lovorov list i menta, može pomoći da krompir ostane svjež i zdrav.
Uslovi za dobro čuvanje
Najvažniji faktori koji utiču na stanje krtola su temperatura, vlaga i svjetlost. Temperatura ima ključnu ulogu, a optimalna se kreće između 4 i 7 °C. Mora biti takva da ne dođe do rashlađivanja i mržnjenja krompira, a istovremeno ne smije biti visoka da ne potakne procese klijanja. Ventilacija treba biti zadovoljavajuća i da odvodi višak vlage. Optimalna vlažnost treba da se kreće između 70 i 85 %. Svjetlost će izazvati pojavu zelenih krtola koje tako postaju neupotrebljive za jelo.
Za produženo čuvanje, korisno je koristiti prirodne čuvare poput lovorovog lista koji ima antiseptička svojstva koja pomažu u zaštiti krompira od bakterija i plijesni. Uz to, možete dodati i listove mente koji imaju antibakterijska svojstva i pomažu u uklanjanju neprijatnih mirisa iz prostora za skladištenje. Stavljanjem nekoliko listova lovorovog lista u svaku gajbu sa krompirima sprečavate i usporavate pojavu truljenja. Ako želite dodatno produžiti rok trajanja, možete posuti krompir prahom od luka ili pepelom, što će pomoći u zaštiti od propadanja.
Foto: Freepik
Comments are closed