Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Hrana iz prirode

Sunce u boci: Kako napraviti nezaboravan liker od maslačka?

22. Aprila 2025.2 Minuta čitanja

Većina nas prolazi pored maslačaka ne sluteći da u tim nježnim cvjetovima možemo pronaći pravo blago. Dok će jedni od njih praviti slatko, drugi sirup, pravi znalci odabraće pripremu likera od maslačka koji se odlikuje jedinstvenim okusom. On je više od pića, to je sunce uhvaćeno u boci. Jednom kada ga probate, pravićete ga svake godine

Pravi recept za zaljubljenike u prirodu i zdravlje

Pravljenje likera od maslačka ne traži iskustvo profesionalnog destilera. Treba vam malo vremena i nekoliko sastojaka. Ovo nije recept za vino ili tinkturu od maslačka, a njegov okus je poseban.

Pripremite: 100 cvjetova maslačka (ubrani po sunčanom danu, nakon potpunog cvjetanja), 300 g šećera, 250 ml vode, limuna (neprskana, najbolje domaća) i 750 ml votke ili kvalitetne rakije ili razblaženog alkohola 1:1 s vodom.

Krenite sa kuhanjem sirupa. U šerpi pomiješajte šećer i vodu. Dovedite do ključanja, mješajući dok se šećer ne otopi. Ostavite da se sirup potpuno ohladi. Zatim pripremite limun i cvjetove. Limun narežite na tanke kolutiće ili kocke, a cvjetove maslačka operite hladnom vodom i ostavite da se ocijede.

Kada se sirup ohladi uzmite jednu veću staklenu teglu i u nju dodajte cvjetove maslačka, izrezan limun i prelijte hladnim sirupom. Dobro protresite i zatvorite teglu i ostavite cijelu sedmicu na toplom mjestu. Svaki dan protresite sadržaj.

Poslije sedmice dana dolijte rakiju ili votku ili razrijeđeni alkohol. Teglu ponovo zatvorite, ostavite na tamnom mjestu tokom tri mjeseca. Kada ovaj period prođe procijedite tečnost kroz dva sloja gaze, sipajte u staklene boce, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Možete ga služiti kao aperitiv, dodati u razne koktele i može biti izuzetna dopuna ponude seoskih domaćinstava.

Živjeli!

Foto: Ranka Vojnović

Comments are closed

Povezani članci