Tiramisu je jedan od onih deserta koji se uvijek traži, bez obzira na priliku. Tradicionalni tiramisu s kavom i kakao prahom omiljen je diljem svijeta, ali šta kažete na varijaciju koju odlikuje svjež okus limuna? Tiramisu od limuna je lagan, kremast i neodoljivo osvježavajuć desert, idealan za tople dane ili kada želite nešto različito. Ovaj recept je sa interneta, a zapisala sam ga davno, i od tada je postao jedan od mojih omiljenih. Priprema je jednostavna i brza, što znači da ćete za kratko vrijeme uživati u ovom divnom desertu. Osim za pripremu tiramisua kremu od limuna možemo iskoristiti za ukrašavanje kolačića, pripremu torti, kao namaz za tost, fil za kolače, krema uz sladoled.
Okus limuna na tanjiru
Za pripremu kremaste limunove kreme koja će biti osnovni fil u vašem tiramisuu, trebat će vam nekoliko jednostavnih sastojaka: dva limuna, dva jaja, 10 g kukuruznog skroba, 100 g šećera i 50 g maslaca.
Druga komponenta je maskarpone krema i za njenu pripremu vam treba: 250 g maskarpone sira, 110 g vrhnja za šlag. 50 g šećera i pola kašičice ekstrakta od vanilije ili koristite vanilin šećer (u ovom slučaju smanjite količinu šećera za kremu).
Za namakanje piškota rastvorite 10 g šećera u 100 ml toplog mlijeka. Ne zaboravite piškote.
Krema se brzo priprema, a okus limuna bit će savršeno uravnotežen sa slatkoćom šećera, dok će maslac dati bogatstvo teksture. Na kraju ćete dobiti kremasti namaz koji možete koristiti za mnoge deserte, a uz tiramisu će zaista zasjati!
Brza i jednostavna priprema
Iscijedite sok iz dva limuna i procijedite. U sok dodajte kukuruzni skrob i dobro izmiješajte kako bi razbili grudice i dobili ujednačenu tečnost. Dva jajeta umutite viljuškom dok ne dobijete jedinstvenu masu.
Krema od limuna
U posudu dodajte šećer i maslac. Zagrijavajte na srednjoj temperaturi i neprekidno miješajte dok se maslac i šećer ne otope. Dodajte umućena jaja, dobro promiješajte i uspite mješavinu soka od limuna i kukurznog skroba. Nastavite miješati dok se ne počne zgušnjavati. Isključite šporet kad se masa počne zgušnjavati i nastavite mješati dok ne dobijete kremastu strukturu. Sklonite sa ploče i ostavite da se prohladi.
Maskarpone krema i slaganje u čaši
U posudu dodajte slatku pavlaku, maskarpone sir, šećer i ekstrakt vanilije. Umutite u čvrstu kremu. Piškote namočite u mlijeko sa šećerom. U jednu špric vrećicu stavite maskarpone kremu, a drugu kremu od limuna.
Na dno posude ili čaše u kojoj ćete poslužiti tiramisu stavite prvi red namočenih piškota, nanesite bogat sloj maskarpone kreme i preko nje kremu od limuna.
Tiramisu od limuna poslužite ohlađen, ukrašen s malo naribane limunove korice ili svježim listovima mente za dodatni vizualni dojam. Ovaj desert je idealan za posebne prilike, ali i kao osvježenje nakon obiteljskog ručka. Brza i jednostavna priprema, zajedno s laganom limunovom kremom, čini ga savršenim izborom za ljubitelje citrusa.
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed