Kimči, tradicionalno korejsko jelo, već vekovima zauzima posebno mejsto u srcima ljubitelja hrane širom svjeta. Najčešće pravi od kupusa, odlikuje se jedinstvenim spojem okusa, aroma i teksture. Osim što je izvanredan dodatak raznim jelima, kimči je i bogat izvor probiotika, što ga čini korisnim za zdravlje. U ovom tekstu predstavit ćemo recept za kimči od bijelog kupusa kojeg smo davno zapisali i po prvi put pripremili.
Šta nam je potrebno?
Za priprema kimčija od belog kupusa biće vam potrebna jedna velika ili dvije male glavice bijelog kupusa, soli po potrebi (oko 150 g), 2 l vode. Od začina pripremite jednu glavicu bijelog luka, pola kašičice mljevene crvene paprike i jednu kašičicu šećera.
Veliku glavicu kupusa isijecite na četiri, a male na dva dijela. U velikoj posudi pripremite rastvor soli tako što ćete rastvoriti 150 g soli u 2 l vode. Stavite kupus u posudu i prelijte ga rastvorom soli. Ostavite da odstoji 10 do 15 h, a poslije5 h okrenite kupus kako bi gornji slojevi došli na dno. Nakon što je kupus odstojao, isperite ga vodom kako biste uklonili višak soli.
Pripremite začine. Ogulite bijeli luk, propasirajte ga i dodajte šećer i crvenu papriku. Sve dobro izmješajte, a zatim dodajte slabiji rastvor kuhinjske soli dok smjesa ne postane gusta. U pripremljeni kupus dodajte začine. Stavite u posudu, po potrebi posolite, pritisnite i poklopite. Kimči čuvajte na hladnom mestu kako bi se razvili svi okusi. Mi smo stavili u stavili u staklenu teglu, poklopili i pojeli sledećeg dana.
Comments are closed