Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slatka jela

Ukusan i tradicionalan keks na nov način

3. siječanj 2025.2 Minuta čitanja

Keks je klasik koji mnogi obožavaju, a ovaj recept donosi tradicionalni ukus uz nekoliko modernih savjeta koji čine pripremu još jednostavnijom. Savršen za sve ljubitelje slatkiša, ovaj keks će vas osvojiti svojom mekanom teksturom i bogatstvom ukusa. Kombinacija džema, oraha i vanilin šećera stvoriće neodoljivu poslasticu koju ćete voljeti. Saznajte kako napraviti ukusan i mirisan keks koji će obradovati i vaše najbliže.

Brzi recept za sočan keks sa džemom i orasima

Za pripremu ovog ukusnog keksa, biće vam potrebni sledeći sastojci: 100 g margarina, 10 g šećera, 200 g brašna, jedno žumance, jedna kesica vanilin šećera, malo soli, četiri kašike džema, orasi i šećer u prahu.

U velikoj posudi pomješajte brašno, šećer, vanilin šećer i so. Dodajte margarin sobne temperature i žumance, pa sve dobro zamijesite u glatko i ujednačeno tijesto. Ostavite da tijesto odmori u frižideru oko 30 minuta kako bi se lakše oblikovalo.

Nakon što je tijesto odmorilo, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio oblikujte u kobasicu debljine oko 3 cm. Na svakom komadu napravite udubljenja pomoću vrha drvene kašike ili prsta, na ujednačenim razmacima. Pecite keks u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10 minuta.

Izvadite iz rerne i u svako udubljenje stavite malo džema, pospite orasima i vratite u pećnici na još 10 minuta, dok ne postane zlatno smeđ. Nakon pečenja, izvadite keks iz pećnice i dok je još topao, isjeckajte ga na parčiće debljine 2 cm. Ako keks ohladite prije nego što ga isječete, mogao bi da se raspadne, pa je najbolje da se isiječe dok je još topao. Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu i uživati u ovom izuzetno ukusnom keksiću.

Foto: Freepik

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci