Ovaj kremasti pire od patlidžana, krompira, luka i praziluka prava je kombinacija okusa i tekstura. Idealan je kao samostalni obrok, ali i kao dodatak uz tost ili prilog. Priprema je jednostavna, a rezultat savršen!
Kako napraviti pire od patlidžana kod kuće?
Za pripremu vam treba: jedan veći patlidžan, veća glavica crvenog luka, dva krompira, jedan praziluk, tri čena češnjaka, dvije kašike ulja, so po ukusu i pola kocke za supu ako želite.
Patlidžan očistite od peteljke, operite i prepolovite. Na svakoj polovini napravi nekoliko rezova do kore. Pecite oko pola sata na 200 °C, dok ne omekša. Sitno isjeckaj luk, bijeli luk i praziluk. Na ulju dinstajte crveni i bijeli luk, a zatim dodajte praziluk. Krompir ogulimo i isječemo na kocke. I njega dodamo u posudu, posolimo, po želji dodamo pola kocke za supu i sve zjedno kratko propržimo. Prelijemo vodom i kuhamo 20 minuta. Pečen patlidžam kašikom izvadite iz kore i propržite na ulju oko dvije minute. Sjedinite u jednoj posudi i izblendajte štapnim mikserom da dobijete ujednačen pire.
Probaj ovaj recept i javi nam kako ti je ispao! Podijeli s prijateljima koji vole zdrave i ukusne priloge.
Prijatno!
Foto ilustracija: Freepik













Comments are closed