Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Ukusan i zdrav pire od patlidžana

7. Septembra 2025.2 Minuta čitanja

Ovaj kremasti pire od patlidžana, krompira, luka i praziluka prava je kombinacija okusa i tekstura. Idealan je kao samostalni obrok, ali i kao dodatak uz tost ili prilog. Priprema je jednostavna, a rezultat savršen!

Kako napraviti pire od patlidžana kod kuće?

Za pripremu vam treba: jedan veći patlidžan, veća glavica crvenog luka, dva krompira, jedan praziluk, tri čena češnjaka, dvije kašike ulja, so po ukusu i pola kocke za supu ako želite.

Patlidžan očistite od peteljke, operite i prepolovite. Na svakoj polovini napravi nekoliko rezova do kore. Pecite oko pola sata na 200 °C, dok ne omekša. Sitno isjeckaj luk, bijeli luk i praziluk. Na ulju dinstajte crveni i bijeli luk, a zatim dodajte praziluk. Krompir ogulimo i isječemo na kocke. I njega dodamo u posudu, posolimo, po želji dodamo pola kocke za supu i sve zjedno kratko propržimo. Prelijemo vodom i kuhamo 20 minuta. Pečen patlidžam kašikom izvadite iz kore i propržite na ulju oko dvije minute. Sjedinite u jednoj posudi i izblendajte štapnim mikserom da dobijete ujednačen pire.

Probaj ovaj recept i javi nam kako ti je ispao! Podijeli s prijateljima koji vole zdrave i ukusne priloge.

Prijatno!

Foto ilustracija: Freepik

Comments are closed

Povezani članci