Kruh s posijama savršen je spoj bogatog okusa, sočne teksture i hranjivih tvari. Posije daju posebnu teksturu i zdravlje ovom kruhu. Uz dodatak svježeg sira i maslaca, ovaj kruh je prava poslastica za svakodnevnu užinu. Recept je jednostavan, a krajnji rezultat oduševit će svakog ljubitelja domaćih kruhova.
Jednostavan recept za domaći kruh s posijama (mekinjama)
Za pripremu ovog ukusnog kruha s posijama, prvo pomiješajte 400 g pšeničnog brašna, 200 g posija i jednu vrećicu suhog kvasca u većoj posudi. Napravite udubljenje u sredini i u njega stavite 80 g maslaca, dvije žlice šećera te 300 g pasiranog svježeg sira. Dodajte mlako mlijeko i prstohvat soli, a sve dobro zamijesite u glatko tijesto. Ako je potrebno, dodajte malo mlake vode kako biste postigli željenu konzistenciju tijesta.
Nakon što ste zamijesili tijesto, ostavite ga u posudi da se diže, pokriveno, dok ne udvostruči volumen. Kada tijesto naraste, premijesite ga još jednom. Pripremite tepsiju koju ćete premazati preostalim maslacem, stavite formiranu loptu tijesta u tepsiju i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko 20 minuta, prekrivenu krpom.
Nakon što se tijesto podigne, stavite tepsiju u prethodno zagrejanu pećnicu na 220 °C i pecite kruh oko 45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Uživajte u toplom, mirisnom kruhu s posijama koji će oduševiti sve vaše ukućane!
Prijatno!
Foto ilustracija: Pixabay
Comments are closed