Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Ukusan zapečeni pasulj

22. Januara 2025.2 Minuta čitanja

Zapečeni pasulj je jedno od onih jela koja mirišu na domaću kuhinju i pružaju izuzetno bogat ukus. Ovaj recept spaja bogatstvo okusa kuvanog pasulja, povrća i začina, sve to zapečeno u pećnici daje dodatnu aromu. Ako ste ljubitelj tradicionalne hrane, sigurno će vam se svidjeti ovaj jednostavan, ali izdašan obrok.

Kako pripremiti savršen zapečeni pasulj?

Sastojci: 0,5 kg krupnijeg bijelog pasulja, krompir, glavica crvenog luka, karanfilčić, lovorov list, biber u zrnu, ulje, 300 g crvenog luka, 150 g mrkve, četiri čena bijelog luka, paradajz pire, slatka začinska paprika, ljuta začinska paprika, so, suhi biljni začini, biber, prezle.

Kuhanje pasulja:

Pasulj koji ste prethodno namakali preko noći, prokuhajte i bacite prvu vodu. Nastavite kuhati pasulj u vreloj vodi. Dodajte so, lovorov list, biber u zrnu i crveni luk u koji ste zaboli karanfilić. Tokom kuhanja, ubacite cijeli krompir, koji će usvojiti materije koje izazivaju nadimanje.

Prodinstajte povrće:

U međuvremenu, prodinstajte sitno isjeckani crveni luk i mrkvu isječenu na štapiće. Kada povrće omekša, dodajte paradajz pire, slatku i ljutu začinsku papriku, sitno isjeckani beli luk, so, biber i suhe začine po ukusu. Dobro sve izmiješajte i dinstajte dok ne dobijete lijepu aromatičnu smjesu.

Zapecite:

Kada je pasulj skuvan, izvadite krompir, lovorov list i glavicu luka sa karanfilićem. Pasulj djelimično ocijedite od suvišne tečnosti, a potom ga pomiješajte sa dinstanim povrćem. Smjesu preručite u tepsiju, pospite prezlama i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu. Zapecite na 200°C dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koru.

Zapečeni pasulj je sada spreman za serviranje. Uživajte u ovom jednostavnom, ali punom ukusa jelu koje je sigurno prava poslastica za vašu porodicu i prijatelje!

Prijatno!

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci