Zapečeni pasulj je jedno od onih jela koja mirišu na domaću kuhinju i pružaju izuzetno bogat ukus. Ovaj recept spaja bogatstvo okusa kuvanog pasulja, povrća i začina, sve to zapečeno u pećnici daje dodatnu aromu. Ako ste ljubitelj tradicionalne hrane, sigurno će vam se svidjeti ovaj jednostavan, ali izdašan obrok.
Kako pripremiti savršen zapečeni pasulj?
Sastojci: 0,5 kg krupnijeg bijelog pasulja, krompir, glavica crvenog luka, karanfilčić, lovorov list, biber u zrnu, ulje, 300 g crvenog luka, 150 g mrkve, četiri čena bijelog luka, paradajz pire, slatka začinska paprika, ljuta začinska paprika, so, suhi biljni začini, biber, prezle.
Kuhanje pasulja:
Pasulj koji ste prethodno namakali preko noći, prokuhajte i bacite prvu vodu. Nastavite kuhati pasulj u vreloj vodi. Dodajte so, lovorov list, biber u zrnu i crveni luk u koji ste zaboli karanfilić. Tokom kuhanja, ubacite cijeli krompir, koji će usvojiti materije koje izazivaju nadimanje.
Prodinstajte povrće:
U međuvremenu, prodinstajte sitno isjeckani crveni luk i mrkvu isječenu na štapiće. Kada povrće omekša, dodajte paradajz pire, slatku i ljutu začinsku papriku, sitno isjeckani beli luk, so, biber i suhe začine po ukusu. Dobro sve izmiješajte i dinstajte dok ne dobijete lijepu aromatičnu smjesu.
Zapecite:
Kada je pasulj skuvan, izvadite krompir, lovorov list i glavicu luka sa karanfilićem. Pasulj djelimično ocijedite od suvišne tečnosti, a potom ga pomiješajte sa dinstanim povrćem. Smjesu preručite u tepsiju, pospite prezlama i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu. Zapecite na 200°C dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koru.
Zapečeni pasulj je sada spreman za serviranje. Uživajte u ovom jednostavnom, ali punom ukusa jelu koje je sigurno prava poslastica za vašu porodicu i prijatelje!
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed