Pred vama je jednostavno i ukusno jelo koje možete pripremiti brzo, a rezultati će vas oduševiti. Rižoto sa bijelim lukom odlikuje se blagim okusom bijelog luka i savršen balans začina. Jelo je idealan prilog ili glavno jelo za one koji uživaju u jednostavnom, ali aromatičnom obroku.
Tajna okusa je u jednostavnosti
Za pripremu će vam trebati: jedna šolja riže, 300 ml ili 1,5 šolja vrele vode, deset čenova bijelog luka, dvije kašičice šećera, jedna kašičica soli, dvije kašike ulja, jedna kašika putera, i topla voda za pranje riže.
U posudu stavite jednu šolju riže, jednu kašičicu soli i prelijte toplom vodom da prekrije rižu. Ostavite sledećih 15 minuta i nakon toga dobro isperite kako bi izaprali skrob.
U međuvremenu, očistite 10 čenova bijelog luka i isijecite na krupnije komade. U posudu dodajte dvije kašike ulja i zagrijavajte. Kada ulje bude toplo dodaje se ocijeđena riža, dinstajte tri do četiri minuta uz stalno mješanje, a zatim dodajte na krupno isječene čenova bijelog luka, jednu kašičicu šećera, kašočica soli, jednu kašiku putera i mješajte tokom pečenja. Po želji dodajte biber. Dodajte 1,5 šolju vrele vode, promiješajte, pokrijte i kuhajte dok ne proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj temperaturi dok riža ne upije svu tečnost. Kada je pirinač potpuno upio vodu, ugasite šporet i pokrijte šerpu čistom krpom ili papirnim ubrusom. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, a zatim lagano promešajte pilav. Vaš rižoto je spreman za serviranje! Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom jelu.
Prijatno!
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed