Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Ukusna riža sa belim lukom

4. Marta 2025.2 Minuta čitanja

Pred vama je jednostavno i ukusno jelo koje možete pripremiti brzo, a rezultati će vas oduševiti. Rižoto sa bijelim lukom odlikuje se blagim okusom bijelog luka i savršen balans začina. Jelo je idealan prilog ili glavno jelo za one koji uživaju u jednostavnom, ali aromatičnom obroku.

Tajna okusa je u jednostavnosti

Za pripremu će vam trebati: jedna šolja riže, 300 ml ili 1,5 šolja vrele vode, deset čenova bijelog luka, dvije kašičice šećera, jedna kašičica soli, dvije kašike ulja, jedna kašika putera, i topla voda za pranje riže.

U posudu stavite jednu šolju riže, jednu kašičicu soli i prelijte toplom vodom da prekrije rižu. Ostavite sledećih 15 minuta i nakon toga dobro isperite kako bi izaprali skrob.

U međuvremenu, očistite 10 čenova bijelog luka i isijecite na krupnije komade. U posudu dodajte dvije kašike ulja i zagrijavajte. Kada ulje bude toplo dodaje se ocijeđena riža, dinstajte  tri do četiri minuta uz stalno mješanje, a zatim dodajte na krupno isječene čenova bijelog luka, jednu kašičicu šećera, kašočica soli, jednu kašiku putera i mješajte tokom pečenja. Po želji dodajte biber. Dodajte 1,5 šolju vrele vode, promiješajte, pokrijte i kuhajte dok ne proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj temperaturi dok riža ne upije svu tečnost. Kada je pirinač potpuno upio vodu, ugasite šporet i pokrijte šerpu čistom krpom ili papirnim ubrusom. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, a zatim lagano promešajte pilav. Vaš rižoto je spreman za serviranje! Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom jelu.

Prijatno!

Foto ilustracija: Freepik

Comments are closed

Povezani članci