Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slatka jela

Vanilice – slatki zalogaji

22. studeni 2024.2 Minuta čitanja

Vanilice su omiljeni poslastica koja se često priprema za praznike i posebne prilike. Ovaj put naša prijateljica Saša donosi recept za ukusne, mekane kolačiće koji će oduševiti sve ljubitelje domaćih slatkiša. Njihova neodoljiva kombinacija džema i prah šećera, zajedno sa laganim mirisom limuna i vanile, čini ih nezaboravnim. Ukoliko želite da obradujete sebe i svoje najbliže, ovaj recept je savršen izbor za pripremu tih malih slatkih kolačića koji će osvojiti srce svakog ljubitelja kolača.

Za porodična okupljanja i proslave

Za pripremu ovih slatkih kolačića biće vam potrebno: 500 g brašna, 200 g masti ili 220 g putera, tri kašike pavlake, pet kašika šećera, dva  žumanjka, korica limuna, šećer u prahu, džem, vanilin šećer.

Umutiti mast ili puter, šećer, žumanjke, pavlaku i koricu limuna umutiti u pjenastu smjesu. Ovaj korak je ključan za postizanje savršenog oblika i strukture testa. Polako dodajte brašno i umijesite tijesto. Tijesto treba biti mekano, ali dovoljno čvrsto da se može razvaljati bez problema.

Kada se tijesto dobro umijesi, razvaljajte ga na debljinu od oko 0,5 cm. Pomoću kalupa izvadite željeni oblik vanilica. Stavite oblikovane vanilice na pleh i pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C, oko 15 minuta. Važno je da kolačići ne prepečete, treba da ostanu bijeli. Kada se vanilice ohlade, spajajte po dva kolačića pomoću džema po izboru. Na kraju, uvaljajte ih u smjesu šećera u prahu i vanilin šećera za dodatnu slatkoću i miris.

Vanilice su savršene za svaku priliku, od porodičnih okupljanja do prazničnih trenutaka. Svi će uživati u njihovoj delikatnoj teksturi i bogatom ukusu!

Foto: Iz Sašine arhive

Comments are closed

Povezani članci