Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Vrijeme je za ukusne punjene cvjetove tikvica

21. lipanj 2024.2 Minuta čitanja

Od cvjetova tikvica možemo napraviti izuzetno ukusno jelo.

Koristite kvalitetan sir za punjenje

Za pripremu ovog jela naberite muške cvjetove, koji su tek malo otvoreni. Pažljivo ih operite i ostavite da se osuši suvišna voda na njihovoj površini. Cvjetove možete pohovati i peći, ali se najčešće pune sirom.

Sami cvjetovi su bogati vitaminom C, mineralima, (kalijumom), folatima i drugim korisnim materijama. U kombinaciji sa filom od sira napravićemo fantastično, lagano i ukusno ljetno jelo.

Možemo koristiti različite vrste sireva, od svježeg kravljeg sira do kremastih kozjih sireva, mocarele ili rikote, u koje dodajemo začine poput kopra/mirođije, peršina, korijandera i druge biljne začine prema našem ukusu.

Lagano tijesto za pohovanje

Nakon što smo napunili cvjetove lagano pritisnemo vrhove da se latice zalijepe i zatvore fil. Za pripremu tijesta će nam trebati 100 g brašna, jedno jaje, 200 ml vode, dvije kašike maslinovog ulja i malo soli.

Jaje, vodu, ulje razmutite i dodajte so i brašno. Sve dobro izmiješajte da dobijete tijesto bez grudvica. U pripremljeno tijesto umočite napunjene cvjetove i pržite na zagrijanom ulju. Gotovi su za 5 minuta.

Prijatno!

Comments are closed

Povezani članci