Od cvjetova tikvica možemo napraviti izuzetno ukusno jelo.
Koristite kvalitetan sir za punjenje
Za pripremu ovog jela naberite muške cvjetove, koji su tek malo otvoreni. Pažljivo ih operite i ostavite da se osuši suvišna voda na njihovoj površini. Cvjetove možete pohovati i peći, ali se najčešće pune sirom.
Sami cvjetovi su bogati vitaminom C, mineralima, (kalijumom), folatima i drugim korisnim materijama. U kombinaciji sa filom od sira napravićemo fantastično, lagano i ukusno ljetno jelo.
Možemo koristiti različite vrste sireva, od svježeg kravljeg sira do kremastih kozjih sireva, mocarele ili rikote, u koje dodajemo začine poput kopra/mirođije, peršina, korijandera i druge biljne začine prema našem ukusu.
Lagano tijesto za pohovanje
Nakon što smo napunili cvjetove lagano pritisnemo vrhove da se latice zalijepe i zatvore fil. Za pripremu tijesta će nam trebati 100 g brašna, jedno jaje, 200 ml vode, dvije kašike maslinovog ulja i malo soli.
Jaje, vodu, ulje razmutite i dodajte so i brašno. Sve dobro izmiješajte da dobijete tijesto bez grudvica. U pripremljeno tijesto umočite napunjene cvjetove i pržite na zagrijanom ulju. Gotovi su za 5 minuta.
Prijatno!
Comments are closed