Formiranje klica na krompiru je ključan proces koji doprinosi zdravlju biljaka, kvalitetu i kvantitetu budućeg uroda. Ovaj postupak omogućava bolju otpornost na nepovoljne uslove, ubrzava rast i sazrijevanje, skraćuje vegetacijski period, pomaže u prepoznavanju slabih ili bolesnih gomolja. Međutim, za optimalne rezultate, važno je odabrati odgovarajući način klijanja. Svaka metoda ima svoje specifične prednosti koje djeluju na brzinu rasta, prinos, ali i zdravlje biljaka.
Izbor metode klijanja zavisi od specifičnih uslova i potrebama, a proces treba započeti 8 do 10 sedmica prije sadnje. Klijanje na svjetlu je idealno za one koji žele zdrave, jake klice, dok klijanje u mraku može biti korisno za bržu pripremu gomolja. Kombinovana metoda, koja uključuje promjenu temperature i osvjetljenja, dobar je izbor za optimalne rezultate. Najbolje rezultate daju krtole mase 50 do 60 g.
Naklijavanje u mraku: Brže buđenje i veći prinos
Klijanje krompira u mraku nudi nekoliko važnih prednosti. Klice na krtolama se brže aktiviraju u mraku, što omogućava bržu pripremu za sadnju. U mraku je lakše prepoznati oboljele krtole, jer crni krajevi izdanaka jasno pokazuju probleme. Osim toga, izduženi, bijeli izdanci koji nastaju u mraku dovode do formiranja stolona koji, kasnije, stvaraju više krtola i time povećavaju prinos. Dodatna prednost je i ušteda prostora, jer se gomolji mogu slagati u kutijama ili vrećama u više slojeva.
Kod ove metode krtole se čuvaju u prostoru sa stalnom temperaturom od 12 do 15 °C, u vlažnoj podlozi poput treseta, piljevine ili mahovine. Klijanje traje oko dvije sedmice, a klice dužine od 10 do 15 cm smatraju se optimalnim za sadnju. Kako bi se spriječilo upetljavanje dugih klica preporučuje se upotreba posebnih vrećica. Proces zahtijeva pažljivo održavanje vlažnosti kako bi se ubrzao razvoj klica i postigao visok prinos. Mana ovakvog naklijavanja je što su klice etiolirane, duge, zapetljavaju se, sklone su lomljenju, ako je zemlja prevlažna, odnosno padne obilna kiša poslije sadnje, sklonije su truljenju.
Klijanje krompira na svjetlu: Zdravi izdanci i veća otpornost na bolesti
Naklijavanje na svjetlu omogućava formiranje jakih i zdravih klica. U uslovima dobrog osvjetljenja, izdanci postaju čvrsti i otporni na lomljenje pri sadnji, dok duge, etiolirane stabljike koje nastaju u mraku mogu biti osjetljive. Osim toga, svjetlost potiče proizvodnju solanina, prirodnog zaštitnog alkaloida koji štiti krtole od štetočina i bolesti. Uz to, klijanje na svjetlu omogućava lakše prepoznavanje trulih krtola, što smanjuje rizik od sadnje oštećenog materijala.
Krtole se polažu u jedan ili dva sloja u dobro osvijetljenoj prostoriji sa difuznim svjetlom. Temperatura u prostoriji treba biti između 12 do 15°C, a krompiri se redovno okreću kako bi bili ravnomjerno izloženi svjetlosti. Ovaj proces traje oko 30 do 35 dana, a cilj je da se dobiju čvrsti, zeleni kratke klice dužine 1,5 do 2 cm. Prednost je što ovaj način naklijavanja daje jake klice koje nisu sklone lomljenju kao duge, ukorjenjivanje je brže, a nicanje i rast su ujednačeni. Naklijale krtole niču za oko 20 dana.
Foto: Freepik
Comments are closed