Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Povtarstvo

Zašto orezati papriku i paradajz na kraju ljeta?

24. Augusta 2025.3 Minuta čitanja

Avgust je mjesec kada berba može da potraje i do kasne jeseni pod uslovom da na vrijeme poduzmete prave korake. U ovom dijelu ljeta, biljke prelaze u završnu fazu rasta i šalju jasan signal da je kraj sezone blizu. Ako im pomognete pravilnom rezidbom, zahvalit će vam obilnim, zrelim i ukusnim plodovima. Ključ leži u promjeni fokusa biljke s rasta na dozrijevanje.

Biljke više ne treba da rastu

Kada dani postanu kraći, a noći hladnije, paradajz i paprike prirodno usporavaju rast. Međutim, bez intervencije, nastavit će trošiti dragocjenu energiju na cvjetove, izdanke i plodove koji nemaju dovoljno vremena da dozriju. Upravo zato je krajnji trenutak za ciljano orezivanje.

Kod paradajza, najvažnije je zaustaviti vegetativni rast i preusmjeriti sve resurse ka plodovima koji su već formirani. Prvi korak je da uklonite sve zaperke koji rastu između glavne stabljike i listova. To posebno važi za gornji dio biljke, gdje novi izdanci i cvjetovi više neće imati vremena da dozriju. Indeterminantne sorte paradajza koje rastu tokom cijele sezone nastavljaju da rastu, oduzimajući resurse od plodova. Pincirate, odnosno prikratite vrh biljke. Iznad pete i šeste etaže prikratite biljku, odrežite stabljiku iznad dva lista poslije zadnje cvjetne grane. Uloga ovih listova je da hrane plodove na zadnjoj etaži. Ovaj postupak sprječava rast novih cvjetova i izdanaka, čime biljka automatski usmjerava energiju ka sazrijevanju postojećih plodova.

Orezivanje paprike je jednostavno, ali efikasno. Cilj je ist, da se zaustavi rast, ali je metoda drugačija. Odstranite sitne pupoljke i cvjetove koji su tek počeli da se razvijaju, jer nemaju vremena da stignu do pune zrelosti. Rezultat je vidljiv brzo, jer biljka preusmjerava sokove i hranljive materije ka već razvijenim plodovima. Nakon sedam dana, plodovi postaju krupniji, brže dobivaju boju i bolji okus.

Rezidba koja povećava prinos

Ovakva rezidba omogućava biljkama da završe sezonu, donesu zrele plodove mjesto da troše resurse na rast lišća i cvjetova bez budućnosti. Plodovi će biti krupniji, a okus i boja bolji. Osim toga, uklanja se nepotrebna vegetativna masa i time se smanjuje rizik od pojave bolesti, posebno od infekcija na vegetativnim tačkama rasta koje su najosjetljivije.

U ovom periodu zalijevanje treba da je umjereno, temperature nisu visoke kao što su bile. Previše vode može izazvati truljenje, a premalo zaustavlja rast. Izbjegavajte prihranu sa visokim sadržajem azota koji podstiče rast vegetativne mase. Birajte đubriva bogata kalijumom, jer je paradajz veliki potrošač ovog elementa.

Pinciranjem prinos plodova povećavamo za 30 %. Pravilnim orezivanjem produžavate sezonu berbe i značajno poboljšavate kvalitet plodova. A vaša bašta može da dostigne svoj vrhunac i podari vam obilje zrelih plodova.

Foto: Ranka Vojnović

Comments are closed

Povezani članci