Povrće iz porodice krstaša, keleraba, odlikuje se blagim slatkastim ukusom i bogata je hranljivim sastojcima. Može se jesti sirova ili kuhana, a osim što je zdrava, lako je prepoznatljiva zbog svog neobičnog oblika. Poboljšava zdravlje probavnog sistema, poboljšava imunitet i pruža mnoge druge zdravstvene prednosti. Njena niska kalorijska vrijednost čini je odličnim izborom za zdravu ishranu.
Zašto je korisna?
Keleraba je lako prepoznatljiva zbog svog oblika i može biti zelena ili ljubičasta. Ovo izdržljivo povrće lako možete uzgajati, a sazrijeva za 45 do 60 dana. Bogata je vitaminom C, koji podržava imunitet, smanjuje upalu i holesterol. Takođe, sadrži folat, koji je važan za trudnice. Pored vitamina C, sadrži antioksidante koji štite organizam od slobodnih radikala i smanjuju rizik od raka, posebno kada je konzumirate u kombinaciji sa drugim povrćem krstaša. Sadrži biljna vlakna koja poboljšavaju zdravlje probavnog sistema, poboljšavajući varenje i smanjujući rizik od srčanih bolesti. Izuzetno je bogata kalijumom, magnezijumom i vitaminima C i B6. Porcija od 1 šolje sadrži samo 36 kalorija, 5 g vlakana i 4 g šećera.
Brzo jelo od kelerabe
Ovaj brz i zdrav recept je savršena niskokalorična alternativa pomfritu, koja se odlično slaže sa raznim mesnim i ribljim jelima, a može biti i zaseban obrok. Za pripremu su potrebni: jedna keleraba, jedna mrkva, jedan crni luk, tri kašike peršina ili nekog drugog lisnatog začina (majčina dušica ili origano u zavisnosti od vašeg ukusa), dvije supene kašike ulja i po vašem ukusu soli i mljevenog bibera.
Operite i ogulite kelerabu, pa je isjeckajte na tanke štapiće. Isto uradite sa mrkvom. Možete ih krupno naredati, ako vam je jednostavnije. Crveni luk isijecite na rebarca.
U tavu, koju ste zagrijali na srednjoj temperaturi, ulijte ulje, a zatim dinstajte jednu do dvije minute dok ne postane blago zlatna. Smanjite vatru i kuhajte još pet do šest minuta, povremeno miješajući, kako bi keleraba postala mekša. Dodajte mrkvu i dinstajte još tri do četiri minuta uz povremeno mješanje. Isječen luk dodajte i dinstajte još pet minuta. Na kraju, ubacite svježe isjeckano začinsko bilje, posolite i pobiberite po ukusu. Poslužite toplo jelo, a po želji možete je servirati sa vrhnjom.
Prijatno!
Foto: Ranka Vojnović
Comments are closed