Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Zelena ulja su IN!

14. Maja 2025.3 Minuta čitanja

Ako misliš da peršun služi samo za ukras na tanjiru, spremi se za mind-blow. Nova opsesija kulinarskih TikTokera i Insta-kuhara je peršunovo ulje. Ono je sjajno, intenzivno zeleno i toliko aromatično da ti salata više nikad neće biti dosadna.

Ova magična tečnost intenzivne zelene boje ima fantastičan okus. Peršun je izašao iz sjene glavnih jela i postao zvijezda. Ova ulja su must-have u tvojoj kuhinji ako voliš da jelo izgleda skupo, a da se pravi u pet minuta. U nastavku donosimo dva viralna recepta za peršunovo ulje: jedan brzinski za svaki dan, drugi restoranski za specijalne prilike i fotkanje za story. Let’s go!

Ulje od svježeg peršuna

Za pripremu vam treba: 200 ml maslinovog ulja, 40 g svježeg peršuna (koriste se listovi i stabljike) i dva manja češnja bijelog luka.

Pešun je potrebno oprati i posušiti krpom ili ubrusom. U blender ubaciti sve sastojke: maslinovo ulje, peršun i bijeli luk. Blendati dok se ne dobije glatka, zelena ujednačena tečnost.

Ovo ulje može da se koristi u takvom obliku, a možete ga procijediti kroz gustu gazu kako bi dobili čisto, intenzivno zeleno ulje izuzetnog okusa. Koristi se kao preliv preko ribe, mesa, gljiva ili čak kao umak uz kruh.

Tajna zelenog ulja iz vrhunskih restorana

Osim peršuna za pripremu ovog ulja možete koristiti i druge zelene začine po vašem izboru. Najbolje su se pokazali kopar, bosiljak i rukola. Od izbora začina zavisi i primjena. Ulje od kopra se odlično slaže sa jelima od tikvica. Ovako pripremljeno ulje se odlikuje izuzetno, tamnozelenom bojom koja je stabilna, odnosno prilikom čuvanja u frižideru neće izgubiti boju.

Od sastojaka treba vam: 50 g peršuna (može bosiljak, rukola ili kopar), 100 ml djevičanskog maslinovog ulja i 1 l vode za blanširanje.

Za blanširanje pripremite vodu i kada proključa u nju stavite zeleniš koji ste pripremili i oprali. Samo blanširanje ne treba da traje duže od tri minute. Nakon toga ocijedite peršun i prebacite u blender. Dodajte maslinovo ulje i blendajte dvije minute.

Pazite! Blender treba da ima opciju za vruće blendanje, ako to nije slučaj pravite pauze kako ne bi došlo do pregrijavanja i kvara blendera.

Sadržaj procijedite kroz nekoliko slojeva gaze ili filter. Ulje je odlično za dekorisanje jela, posebno juha, variva, salata, ali i nekih deserata. Prednost mu je što ne potiskuje druge okuse.

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci