Ako tražite ukusan, zdrav i brz obrok koji će vas zagrijati tokom hladnih dana, ova krem supa je pravi izbor. Bogata povrćem, s dodatkom kurkume koja joj daje posebnu aromu i zlatnu boju, biće pravi hit za vašu trpezu. Priprema je jednostavna, a rezultati su očaravajući. Idealna za porodične obroke ili kao početak svečanog obroka.
Brzo, ukusno
Svi sastojci u ovoj supi donose savršeni balans ukusa i nutritivnih vrijednosti, a jednostavnost pripreme čini je omiljenim receptom za svaku priliku. Od sastojaka trebate: jednu glavica crnog luka, jedan čen bijelog luka, dvije mrkve, dva krompira, jedna kašičica kurkume, jedna kašičica soli, tri kašike maslinovog ulja, osam šoljica vrele vode (oko 1600 ml). Količinu namirnica prilagodite svojim potrebama.
Za zgušnjavanje: dvije kašike brašna, tri kašike jogurta i jedno žumance.
Na početku, operite, ogulite i sitno isjeckajte mrkvu na kolutiće, a krompir ogulite i narežite na kockice. U šerpi zagrijte maslinovo ulje i propržite rebarca crvenog luka i bijeli luk isječen na krupno, dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte krompir i mrkvu, promiješajte i pržite još 1 do 2 minuta, a zatim dodajte kašičicu kurkume, koja će čorbi dati lijepu zlatnu boju i bogat ukus.
Sada dodajte dio vrele vode i kuhajte dok povrće ne omekša. Kad povrće omekša, sve izmiksajte u glatku kremastu masu. Za pripremu smjese za zgušnjavanje pomiješajte jogurt, brašno i žumance u posebnoj posudi, a zatim dodajte jednu punu kutljača blendirane čorbe da bi smjesa postala glatka. Polako je dodajte u supu, miješajući, dospite četiri šolje vrele vode, jednu kašičicu soli i promiješajte.
Ova krem supa je savršen obrok za zimske dane, pun vitamina i ukusa, koji će vas zagrijati i ispuniti.
Prijatno!
Foto: Pexels
Comments are closed