Peronospora ili plamenjača je najznačajnije oboljenje vinove loze.
Pogoduje joj kišno vrijeme
Bolest izaziva gljivica koja postaje aktivna od ranog proljeća kada temperature dostignu iznad 10°C. Kao i kod ostalih vrsta koje napadaju plamenjači i za vinovu lozu ovo može biti kobna bolest koja dovodi do propadanja lisne mase.
Naročito je opasna na mladim biljkama i izdancima dužine oko 10 cm. Što je biljna masa smještena niže, bliže površini zemlje, veća je opasnost od infekcija. Kišovito vrijeme pogoduje nastanku infekcija i razvoju sekundarnih. Za kratko vrijeme u povoljnim uslovima cijela biljka može biti zaražena.
Simptomi se prepoznaju po karakterističnim uljastim pjegama na gornjoj strani lista.
Neophodna zaštita
Bolest se najčešće suzbija preparatima na bazi bakra, ali je potrebno poštovati preporučene doze i metode primjene. U evropskoj organskoj poljoprivredi, maksimalni dopušteni unos bakra iznosi 28 kg po hektaru u periodu od sedam godina, što u prosjeku iznosi 4 kg godišnje po hektaru. Važno je pravilno izračunati količinu bakra koja se primjenjuje, uzimajući u obzir postotak bakra u kupljenom proizvodu kako bi se osiguralo da se ne prekorači dopuštena granica.
Pored tretmana bakrom, u organskoj poljoprivredi mogu se koristiti i prirodni preparati kao što su ekstrakti biljaka koji imaju fungicidno djelovanje. Sve što primjenjujete u zaštiti krompira, paradajza i drugih vrsta povrća biće djelotvorno i u zaštiti vinove loze od plamenjače.
Comments are closed