Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Kremasti aioli bez jaja: Ukusan i zdrav sos za sve prilike

11. Augusta 2025.2 Minuta čitanja

Ako izbjegavate jaja zbog alergije, pratite vegansku ishranu ili jednostavno vodite računa o sastojcima koje unosite, ovaj recept je za vas. Aioli sos poznat je po svojoj bogatoj, kremastoj teksturi i intenzivnom mirisu bijelog luka, a u ovoj verziji potpuno je bez jaja.

Umjesto toga, koristimo biljno mlijeko koje mu daje savršenu strukturu i pun ukus, uz dodatak limunovog soka, maslinovog ulja i začina. Savršen je kao prilog raznim jelima, od pečenih krompira i grilovanog povrća, do ribe i piletine. Takođe je odličan kao dip, namaz ili zdravija zamjena za majonezu u sendvičima i wrapovima.

Kako napraviti aioli bez jaja?

Potrebni sastojci:

  • 1/2 šolje sojinog ili bademovog mlijeka (sobne temperature),
  • 2 oguljena češnja bijelog luka,
  • 1 kašičica svježe cijeđenog limunovog soka,
  • 1 šolja ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • so i svježe mljeveni crni biber po ukusu.

Umjesto sojinog ili bademovog mlijeka, možete koristiti i rižino ili zobeno mlijeko ako želite blaži ukus.

Priprema:

U visoku i usku posudu (najbolje odgovara za štapni blender) sipajte biljno mlijeko. Dodajte bijeli luk i limunov sok, pa kratko izmiksajte dok se sastojci ne povežu. Uključite blender na srednju brzinu i polako dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu, neprestano miksajući. Kada smjesa postane gusta i kremasta, dodajte so i biber po ukusu. Još jednom kratko izmiksajte da se svi okusi sjedine. Ako želite blaži aioli, na kraju dodajte još malo biljnog mlijeka i izmiješajte. Gotov sos možete odmah koristiti ili čuvati u frižideru do tri dana, u zatvorenoj teglici.

Isprobajte i vi!

Zdraviji izbor ne znači da morate žrtvovati ukus. Pripremite ovaj kremasti aioli bez jaja i dodajte ga jelima koja već volite.

Prijatno!

Foto ilustracija: Freepik

Comments are closed

Povezani članci