Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Hrana iz prirode

Zašto je dinja idealan ljetni saveznik za tvoje zdravlje?

13. Augusta 2025.2 Minuta čitanja

Sezona je dinje, a njeni slatki plodovi nas rashlađuju, hidriraju i brojne zdravstvene dobrobiti koje vrijedi upoznati. Bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, dinja je prava superhrana za svaki dan. I to bez previše kalorija. Vrijeme je da joj daš šansu u svojoj ishrani!

Osvježava i reguliše probavu

Brojne su dobrobiti konzumacije sočnih plodova. Osim što ih možemo jesti svježe, odlična je za pripremu sladoleda, kolača i zimnice. Dinja sadrži vitamine A, C i E, folnu kiselinu, te minerale poput magnezijuma i kalijuma. Ima nizak kalorijski unos, malo masnoće, što je čini odličnim izborom za lagane obroke i međuobroke. Sastoji se od čak 90 do 95 % vode, što je čini savršenim saveznikom za tople ljetne dane. Pomaže u sprečavanju dehidracije i ima blagi diuretički efekt koji podržava rad bubrega.

Zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa, štiti ćelije od oštećenja i podržava imunitet. Njeni prirodni spojevi doprinose zdravlju srca i boljoj cirkulaciji. Vlakna u dinji pomažu u održavanju redovne probave i zdravlju crijeva, smanjujući probleme poput nadutosti i zatvora. Zahvaljujući folnoj kiselini i željezu, dobra je za trudnice i osobe koje se bore sa nedostatkom energije ili anemijom.

Zanimljivosti o dinji koje možda nisi znao/la

Voće ili povrće? Iako se dinja smatra voćem, ona zapravo pripada porodici tikvi, kao i krastavci i tikvice. Zanimljivo je da njeno porijeklo vodi do Azije ili Afrike, a danas je Kina najveći proizvođač na svijetu. Dolaze u različitim oblicima i bojama, od narandžaste mrežaste sorte do glatkih zelene kantalupe i žute zimske dinje. Svaka vrsta ima svoje posebnosti u ukusu i nutritivnom sastavu. Zahvaljujući beta-karotenu, naročito u narandžastim sortama, dinja može pomoći u zaštiti kože od štetnog uticaja sunca i podržati proizvodnju melanina.

Kako čuvati dinju? Cijelu dinju čuvaj na hladnom, ali nikako ispod 5°C, i odvoji je od drugog voća koje brzo sazrijeva, jer dinja oslobađa etilen koji može ubrzati kvarenje.

Foto: Freepik

Related Tag:

Comments are closed

Povezani članci