Sezona je dinje, a njeni slatki plodovi nas rashlađuju, hidriraju i brojne zdravstvene dobrobiti koje vrijedi upoznati. Bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, dinja je prava superhrana za svaki dan. I to bez previše kalorija. Vrijeme je da joj daš šansu u svojoj ishrani!
Osvježava i reguliše probavu
Brojne su dobrobiti konzumacije sočnih plodova. Osim što ih možemo jesti svježe, odlična je za pripremu sladoleda, kolača i zimnice. Dinja sadrži vitamine A, C i E, folnu kiselinu, te minerale poput magnezijuma i kalijuma. Ima nizak kalorijski unos, malo masnoće, što je čini odličnim izborom za lagane obroke i međuobroke. Sastoji se od čak 90 do 95 % vode, što je čini savršenim saveznikom za tople ljetne dane. Pomaže u sprečavanju dehidracije i ima blagi diuretički efekt koji podržava rad bubrega.
Zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa, štiti ćelije od oštećenja i podržava imunitet. Njeni prirodni spojevi doprinose zdravlju srca i boljoj cirkulaciji. Vlakna u dinji pomažu u održavanju redovne probave i zdravlju crijeva, smanjujući probleme poput nadutosti i zatvora. Zahvaljujući folnoj kiselini i željezu, dobra je za trudnice i osobe koje se bore sa nedostatkom energije ili anemijom.
Zanimljivosti o dinji koje možda nisi znao/la
Voće ili povrće? Iako se dinja smatra voćem, ona zapravo pripada porodici tikvi, kao i krastavci i tikvice. Zanimljivo je da njeno porijeklo vodi do Azije ili Afrike, a danas je Kina najveći proizvođač na svijetu. Dolaze u različitim oblicima i bojama, od narandžaste mrežaste sorte do glatkih zelene kantalupe i žute zimske dinje. Svaka vrsta ima svoje posebnosti u ukusu i nutritivnom sastavu. Zahvaljujući beta-karotenu, naročito u narandžastim sortama, dinja može pomoći u zaštiti kože od štetnog uticaja sunca i podržati proizvodnju melanina.
Kako čuvati dinju? Cijelu dinju čuvaj na hladnom, ali nikako ispod 5°C, i odvoji je od drugog voća koje brzo sazrijeva, jer dinja oslobađa etilen koji može ubrzati kvarenje.
Foto: Freepik
Comments are closed