Ako tražite jednostavan i hranljiv obrok bez mesa, ovaj povrtni gulaš iz pećnice je savršen izbor. Zahvaljujući zanimljivoj kombinaciji patlidžana, krompira i kupusa, dobivate pun tanjir boja i ukusa, bez komplikovane pripreme. Idealan je za porodični ručak ili večeru, a priprema se u jednom loncu, što znači manje suđa i više uživanja.
Zdravo i ukusno jelo za svaku priliku
Od sastojaka trebaju vam: dva do tri patlidžana, dva do tri krompira, oko 300 g kupus, dvije srednje mrkve, jedna glavica crvenog luka, jedan veći paradajz ili jedna kašika paradajz pirea, pet kašika ulja soli po ukusu.
Oguli i operi krompir, mrkvu i luk. Patlidžane operite i isijecite na krupnije kocke. Pospi ih s malo soli i ostavite desetak minuta da puste sok, to će smanjiti eventualnu gorčinu. Krompir i kupus isijecite na kocke slične veličine. Mrkvu narendajte na krupno, a crveni luk sitno isijecite. Paradajz narendajte na krupno i bacite pokožicu. Isperite so iz patlidžana i blago ga pritisnite da izađe višak tečnosti.
U tavi zagrijte dvije kašike ulja i pržite patlidžan oko 5 minuta na srednjoj temperaturi. Povremeno promiješajte. Pržen patlidžan izvadite na tanjir. U tavu opet dodajte jednu kašiku ulja i krompir Pržite ga oko 10 minuta. Povremeno promiješajte da sa svih strana dobije boju. Izvadite na tanjir. Na jednoj kašici ulja kratko propržite kupus, izvadite ga na tanjir. Zagrijte ulje u tavu, pržite luk i mrkvu, a zatim dodajte paradajz i sve zajedno dinstajte još pet minuta. So dodajte po ukusu.
U posudu koja može u pećnicu redajte slojeve pripremljenog povrća i to: krompir, patlidžan i kupus. Prespite dinstanim lukom, mrkvom i paradajzom. Prelijte sa oko 100 ml vode. Ako želite da krompir ostane svijetle boje, onda slažite prvo patlidžan, a zatim krompir. Tako ćete izbjeći da sokovi patlidžana potamne krompir. Posudu staviti u hladnu pećnicu i uključiti je na 180 °C i pecite 20 do 30 minuta, dok povrće ne omekša i ukusi se sjedine.
Ovo jelo je sjajno i za vegansku ili posnu ishranu. Po želji, možeš dodati malo bibera, origana ili svježeg peršuna pri serviranju.
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed