Iz serije tekstova Domaće, kako drugačije?
Ova jesen je pravo vrijeme da isprobate nešto drugačije, napravite osvježavajući sok od tikve i narandže. Ova kombinacija nije samo ukusna, već i prava vitaminska bomba za hladne dane. Ako ste u potrazi za sokom koji će vas oduševiti svojim okusom, ovo je recept za vas. Namirnice nisu skupe, a priprema je jednostavna.
Jesen u čaši
Za pripremu ovog soka trebaju vam: 2 kg mesa narandžaste tikve, 200 ml soka od narandže, 300 g šećera i jedna čajna kašičica limuntusa.
Prije nego krenete sa pripremom soka operite i sterilišite staklene boce sa širim otvorom ili tegle. Od toga će zavisiti dužina čuvanja. Tikvu narežite na kocke, stavite u veću posudu i prelijte hladnom vodom da prekrije komadiće. Stavite na šporet i kuhajte dok komadi tikve ne budu mekani. Tokom kuhanja skidajte pjenu koja će se pojaviti. Izblendajte komade skuhane tikve s tečnošću u kojoj se kuhala. Treba da dobijete gustu, kremastu tečnost u koju dodate sok iscijeđen iz narandži. Dodajte limuntus i šećer. Sve promiješajte, vratite na šporet i kuhajte na laganoj temperaturi. Kada proključa kuhajte još 15 minuta i skidajte pjenu. Još vruć sok pažljivo sipajte u sterilizirane tegle ili boce. Zatvorite ih dobro i ostavite da se ohlade.
Ovaj sok je više od običnog pića, sjajno se slaže u smoothiejima, za deserte poput panna cotte ili cheesecakea. Kad jednom probate, sigurno ćete ga praviti svake sezone!
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed