Zvuči nevjerovatno, ali neka hrana koju obožavamo može da prouzrokuje probleme i pored toga što je zdrava, puna vitamina, minerala i drugih korisnih materija. Ove namirnice mogu skrivati tihu prijetnju, oksalnu kiselinu. Iako prirodno prisutna u voću i povrću, u većim količinama može biti ozbiljno štetna za zdravlje. Pogotovo ako imate određena zdravstvena stanja ili ako jednostavno ne znate gdje je granica kao ja kada sam se otrovala špinatom.
Prirodni sastojak koji može biti opasan
Oksalna kiselina se nalazi u gotovo svakom voću i povrću, ali najviše je ima u špinatu, blitvi, jagodama, rabarbari i cikli. Problem nastaje kada se konzumira u velikim količinama, jer tada može izazvati stvaranje kristala kalcijum oksalata u bubrezima, što potencijalno vodi do bubrežnih kamenaca, pa čak i zatajenja bubrega.
Osim toga, ometa apsorpciju kalcijuma, čime narušava mineralnu ravnotežu u tijelu. Posebno rizične grupe su osobe sklone gihtu, reumatoidnom artritisu i stvaranju mokraćnih kamenaca. Također, trudnice, dojilje i djeca trebaju biti posebno oprezni s unosom hrane bogate oksalatima.
Koliko je previše i kako se zaštititi?
Dobra vijest je da ne morate izbjegavati voće i povrće, a ključ je u balansu. Kuhanjem povrća smanjuje se nivo oksalne kiseline, a kombinovanje s hranom bogatom kalcijumom može pomoći u neutralizaciji njenih negativnih efekata. Ako jedete špinat, uzmite i malo jogurta ili sira. I nemojte pretjerivati sa špinatom bez obzira koliko ga voljeli jesti.
Pijte dovoljno tečnosti, jer ona pomaže u izbacivanju oksalata iz organizma i smanjuje rizik od stvaranja kristala u bubrezima.
Ako želite još korisnih priča o prirodi, ekologiji i održivom životu pratite terraviva.ba i podržite moj rad.
Foto: Freepik
Comments are closed