Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Pico de gallo: Brza meksička salsa koja se pravi za 15 minuta

2. Oktobra 2025.2 Minuta čitanja
Pico de gallo

Pico de gallo je jedan od najpoznatijih recepata meksičke kuhinje, svježa, hrskava i ljuta taman koliko vi želite. Pravi se za manje od 15 minuta, ne zahtijeva kuhanje, a idealna je kao salsa uz grickalice, tacose, roštilj, sendviče i salate.

Brzo i ukusno

Ova salsa kombinuje paradajz, crveni luk, papriku, korijander i sok limete u šareni miks pun svježine. Naziv doslovno znači „pijetlov kljun“, jer se sastojci sijeku na sitne komadiće, kao da ih je neko „kljucao“.

Za pripremu vam trebaju:

  • jedna glavica crvenog luka,
  • jedan paradajz,
  • pola zelene paprike
  • 100 g svježih listova korijandera (može i peršun kao zamjena),
  • nekoliko komadića ljute paprike,
  • sok jedne limete ili limuna i
  • so po ukusu.

Povrće dobro operite, pustite da se ocijedi od viška vode i isijecite na male kockice iste veličine. U velikoj posudi pomiješajte paradajz, luk, paprike i lišće korijandera, posolite, prelijte sokom od limuna i promješajte. Ostavite pet minuta da se prožmu okusi.

Sastojke prilagodite svom okusu

Količine su fleksibilne, prilagodite ih po svom ukusu, posebno se to odnosi na ljutu papriku, sok limuna i so. Možete prilagođavati i količinu glavnih sastojaka. Udio ljute paprike prepuštam vama. Ne koristim je, jer ne volim ljutu hranu. Može i bez ljutog okusa. U ovu salsu možete dodati i druge sastojke: krastavac ili kuhana zrna kukuruza. Lišće korijandera možete zamijeniti lišćem peršuna ili mirođije. Niste Meksikanci i prilagodite salsu svojim željama.

Najbolje da se potroši u roku od 24 h i čuva se u frižideru. Poslije povrće pusti vodu i izgubi hrskavost. Za najbolji doživljaj pripremljene namirnice čuvaj odvojeno i samo ih spoji prije serviranja. Odlična je za sendviče, salate, za meso sa roštilja, za takose i razne slane grickalice.

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci