Pico de gallo je jedan od najpoznatijih recepata meksičke kuhinje, svježa, hrskava i ljuta taman koliko vi želite. Pravi se za manje od 15 minuta, ne zahtijeva kuhanje, a idealna je kao salsa uz grickalice, tacose, roštilj, sendviče i salate.
Brzo i ukusno
Ova salsa kombinuje paradajz, crveni luk, papriku, korijander i sok limete u šareni miks pun svježine. Naziv doslovno znači „pijetlov kljun“, jer se sastojci sijeku na sitne komadiće, kao da ih je neko „kljucao“.
Za pripremu vam trebaju:
- jedna glavica crvenog luka,
- jedan paradajz,
- pola zelene paprike
- 100 g svježih listova korijandera (može i peršun kao zamjena),
- nekoliko komadića ljute paprike,
- sok jedne limete ili limuna i
- so po ukusu.
Povrće dobro operite, pustite da se ocijedi od viška vode i isijecite na male kockice iste veličine. U velikoj posudi pomiješajte paradajz, luk, paprike i lišće korijandera, posolite, prelijte sokom od limuna i promješajte. Ostavite pet minuta da se prožmu okusi.
Sastojke prilagodite svom okusu
Količine su fleksibilne, prilagodite ih po svom ukusu, posebno se to odnosi na ljutu papriku, sok limuna i so. Možete prilagođavati i količinu glavnih sastojaka. Udio ljute paprike prepuštam vama. Ne koristim je, jer ne volim ljutu hranu. Može i bez ljutog okusa. U ovu salsu možete dodati i druge sastojke: krastavac ili kuhana zrna kukuruza. Lišće korijandera možete zamijeniti lišćem peršuna ili mirođije. Niste Meksikanci i prilagodite salsu svojim željama.
Najbolje da se potroši u roku od 24 h i čuva se u frižideru. Poslije povrće pusti vodu i izgubi hrskavost. Za najbolji doživljaj pripremljene namirnice čuvaj odvojeno i samo ih spoji prije serviranja. Odlična je za sendviče, salate, za meso sa roštilja, za takose i razne slane grickalice.
Foto: Freepik
Comments are closed