Ruže su kraljice cvijeća, ali da bi i sljedeće godine zasjale u punom sjaju, jesen je pravo vrijeme za sanitarnu rezidbu.
Pravilna rezidba u jesen osigurava zdravlje grma i bujne cvjetove u narednoj sezoni. Saznajte kada, kako i koje grane ukloniti za najbolje rezultate.
Kada i kako pravilno orezivati ruže?
Idealno vrijeme za jesensko orezivanje je kada temperature padnu ispod 5°C, što je u većini umjerenih područja druga polovina oktobra. Cilj je pripremiti biljku za zimski san, smanjiti stres i spriječiti širenje bolesti.
Odaberite topao, suh dan bez vjetra. Makaze za rezanje, treba da su naoštrene i dezinfikovane. Rezidbu radite pod uglom od 45 stepeni, oko 5 mm iznad zdravog pupoljka. Izdanci s bolestima se orezuju do zdravog drveta. Cilj je da uklonite grane koje imaju promjenjenu boju unutrašnjosti. Nakon uklanjanja takve grane obavezno dezinfikujte makaze i reznu ranu.
Ako ne znate ništa o rezidbi ruža, znate pregledati grm i obaviti sanitarnu rezidbu. Uklonite sve slomljene grane, osušene grane, ocvale cvjetove. Sa nešto više znanja možete se upustiti u pravu rezidbu. Međutim, ne bih preporučila jaku rezidbu, jer uvijek postoji opasnost da ruže izmrznu zbog oštre zime i veoma niskih temperatura, posebno na planinskim područjima.
Pažnja!
Ako imate sorte ruža koje su osjetljive na hladnoću, termofilne hibridne sorte, jesenje orezivanje preskočite i ostavite za proljeće. Dovoljno je da uradite sanitarnu rezidbu.
Šta tačno treba ukloniti i zašto?
Sanitarno orezivanje nije samo estetski potez, štitimo cijeli grm. Uklanjaju se svi dijelovi biljke koji bi mogli postati ulaz za bolesti ili oduzimati energiju zdravim granama.
Uklanjamo suho lišće i uvenule cvjetove, slomljene, oštećene ili bolesne grane, mlade izdanke koji neće preživjeti zimu, koji nisu stigli da odrvene, preslabe i pretanke grane u sredini krošnje. Ovim radom sprečavate zagušenje grma, poboljšavate cirkulaciju zraka i smanjujete rizik od gljivičnih infekcija. Na kraju, skupite sve otpale dijelove i spalite. Nikako ih ne ostavljajte u vrtu, jer su mogući izvor prouzrokovača bolesti i sklonište za štetočine.
Foto: Ranka Vojnović
Comments are closed