Otkrijte kako da pripremite karpačo od cikle, lagano predjelo puno ukusa i boja. Bogat nutrijentima, ovaj recept je idealan za zdravu ishranu i svečane prilike.
Obična cikla je pravi rudnik zdravlja. Bogata je željezom, antioksidansima, vlaknima i vitaminima, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i doprinosi detoksikaciji organizma. Ovo predjelo ne samo da izgleda atraktivno na tanjiru, već se odlikuje bogatim okusom. Jednostavan je za pripremu, a idealan za sve prilike, od brzog ručka do svečane trpeze.
Zdrav obrok
Savršen spoj zdravlja i okusa. Bez glutena, bez dodatih šećera i potpuno biljni, ovaj recept je pogodan za vegetarijance i sve one koji vode računa o zdravlju. Može se služiti kao predjelo, lagani ručak ili prilog uz glavna jela. Zahvaljujući limunovom soku i senfu, ima osvježavajuću notu, dok maslinovo ulje doprinosi punijem ukusu.
Za pripremu vam treba:
- jedna velika kuhana ili pečena cikla,
- jedna glavica crvenog luka srednje veličine,
- jedna mala ljuta crvena paprika,
- jedna kašičica zrnastog senfa,
- dvije kašike limunovog soka,
- dvije kašike maslinovog ulja,
- pola kašičice soli,
- za dekoraciju peršun ili rukola.
Ciklu možete skuhati ili ispeći, kuhana će imati blaži okus. Nakon toga potrebno je oguliti, isjeći na četvrtine i zatim tanko narezati i rasporediti po površini tanjira. Crveni luk tanko isijecite na polumjesece i ravnomjerno rasporedite preko. U manjoj posudi pomiješajte senf, limunov sok, maslinovo ulje, so Ako volite ljuto, možete odati sitno isječenu ljutu papriku. Sve sastojke umutite da se dobije ujednačena marinada. Prelijte pripremljenu ciklu i ostavite u frižideru minimalno 1 h da se ukusi prožmu. Prije serviranja ukrasite svježim začinskim biljem poput peršuna, rukole ili mikrobilja.
Foto ilustracija: Pexels
Comments are closed