Naučite kako pripremiti gust i aromatičan sos od krompira bez mliječnih proizvoda. Jednostavan recept, idealan za sve koji paze na prehranu.
Donosim recept za ukusni sos od krompira bez mliječnih proizvoda, idealan za sve koji paze na prehranu, imaju intoleranciju ili alergiju na mlijeko. Uz nekoliko jednostavnih sastojaka dobit ćete gust, aromatičan sos koji će obogatiti vaša jela.
Brzo, lako i ukusno
Za pripremu ovog jedinstvenog sosa trebaće vam:
- dva krompira,
- jedan čen bijelog luka,
- maslinovo ili biljno ulje,
- voda i
- so po vašem ukusu.
Krompir operite, ogulite, isijecite na manje komade ili šnitice kako bi se brže skuha. U dublju tavu uspite ulje, dodajte jedan čen bijelog luka, isječen krompir, vodu i posolimo. Kuhamo oko 15 minuta, dok krompir ne postane mekan. Zatim izvadimo bijeli luk i ostavimo da se prohladi. Zatim krompir prebacimo u blender, dodamo ulje. Blendamo dok ne dobijemo gustinu sosa, ako je potrebno dodamo još malo vode.
Po želji prilikom kuhanja možemo dodati i neke druge začine, biber, grančicu ružmarina. Prije blendiranja možemo dodati muskatni oraščić. Može da se koristi kao sos za tjesteninu, povrće, meso, ribu ili kao zasebno jelo.
Za više tekstova podržite moj rad uplatom na

Autor: Ranka Vojnović
Foto ilustracija: Freepik











Comments are closed