Uživajte u sočnim begovim ćuftama s pire krompirom, pravljenim prema starinskoj recepturi.
Okus iz davnina
Sastojci: 0,5 kg mljevene junetine, dvije kašike mlijeka, tri kašike ulja, tri krompira, suhi biljni začini, jedan srednja glavica crvenog luka, dva jaja, dvije šnjite hljeba, so i biber.
Za početak, uzmite dvije šnjite hljeba i potopite ih u vodu, a zatim dobro iscijedite. Pomiješajte s mljevenom junetinom i dobro izradite smjesu. Crveni luk sitno usitnite i dodajte u meso zajedno sa suhim biljnim začinima, jajima, solju i biberom. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu.
Započnite oblikovanje srednje velikih ćufti i redajte ih na podmazan pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C, oko 20 do 25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Kada je u pitanju prilog, skuhajte krompir i napravite pire koji možete začiniti po ukusu, a zatim ga rasporedite oko pečenih ćufti. Vratite sve u pećnicu na kratko kako bi se sve zajedno zapeklo. Begove ćufte s pire krompirom su jednostavan, a ukusan ručak koji će sigurno oduševiti vašu porodicu i goste.
Prijatno!
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed