Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Povtarstvo

Egzotična poslastica koju morate probati

14. Februara 2025.3 Minuta čitanja

Ako ste ljubitelj egzotično povrća i volite da istražujete nove ukuse, kiwano je plod koji ne smijete da propustite. Narandžasto-žuti plodovi sa malim rogovima, poznati kao afrička dinja ili afrički rogat krastavac, sve više osvaja tržište zapadnog svijeta. Njegov jedinstveni izgled i bogatstvo nutritivnih vrijednosti čine ga savršenim izborom za one koji žele da obogate svoju ishranu nečim neobičnim i zdravim.

Bogat mineralima i vitaminima

Potiče iz Afrike i pripada porodici Cucurbitaceae, istoj onoj kojoj pripadaju lubenice i dinje. Biljka je penjačica, a plod je je dobio naziv kivano  tokom tokom 1930-ih, kada je počeo da se uvozi u Australiju i Novi Zeland, jer podsjeća na kivi, samo u većem i sočnijem izdanju.

Osim što je zanimljivog izgleda, veoma je hranljiv i bogat vitaminima i mineralima. Sadrži značajnu količinu vitamina C i B6, kao i minerale poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i željeza. Ovaj plod je niskokaloričan, bogat vodom, a sadrži antioksidante i ima protuupalna svojstva. S obzirom na to da se lako vari, kiwano je odličan dodatak bilo kojoj ishrani, a pritom pruža svježinu i hidrataciju.

Kako uživati u kiwanu?

Plodovi imaju vrlo intenzivan i osvježavajući okus, koji je kombinacija slatkog, kiselkastog i vodenastog, sa dodatkom okusa krastavca i banane. Iako se u Africi tradicionalno konzumira cijeli plod, često nakon što se peče ili kuha sa povrćem, na zapadu je najčešće korišćen u obliku pulpe, koja se lako vadi iz ploda.

Budite oprezni kada skidate koru ploda jer ima bodlje koje može da vas povrijedi, pa je preporučljivo koristiti rukavice ili krpu. Nakon što ga otvorite nožem, jednostavno izvadite sočnu pulpu koju možete jesti samu, ali i začiniti po želji, sa biberom, solju, šećerom, sirćetom ili limunom. Takođe, savršen je dodatak voćnim salatama, salatama sa povrćem, a može se čak i kombinovati sa jogurtom za osvježavajući užitak.

Kivano sa biberom

Donosimo vam jedan od jednostavnih i kreativnih načina kako da uživate u ovom povrću. Za pripremu dvije porcije treba vam jedan kiwano, jedna kriška sendvič hljeba, i po vašem ukusu šećer, mljeveni crni biber i so.

Pulpu sa sjemenkama iz ploda kiwana izblendajte i dodajte malo soli, šećera i svježeg crnog bibera ponsvojoj želji. Sredinu hljeba izrežite na kockice i prelijte dobivenom smjesom. Ako želite neobičniji izgled jela, iskoristite polovine kore kiwana kao posudice.

Uživajte u neobičnom, ali fantastičnom ukusu koji će vas sigurno oduševiti!

Prijatno!

Foto: Ranka Vojnović

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci