Ukoliko želite da probate nešto ukusno, neobično i zdravo, rižoto od ječma je savršen izbor! Ovo jelo nude bogatstvo okusa i mirisa, a ječam je fantastična zamjena za tradicionalnu rižu. Kombinacija svježe narandže, timijana i parmezana donosi osvježavajuću i bogatu aromu koja se savršeno slaže sa mekoćom ječma. Brzo se sprema, a rezultati su nevjerovatno ukusni i zasitni.
Rižoto za sve ljubitelje novih okusa
Za pripremu ovog jedinstvenog rižota potrebno je samo nekoliko jednostavnih sastojaka koji će vam pružiti bogatstvo ukusa i mirisa: 450 g biserni ječam, jedna kašičica korice narandže, 400 ml pilećeg temeljca, jedna grančica timijana, 30 g maslaca, 60 g rendani parmezan, soli i mljevenog crnog bibera po vašem ukusu.
Skuhajte biserni ječam u slanoj vodi do pola, oko 20 do 25 minuta, zatim ga dobro ocijedite i isperite hladnom vodom kako biste prekinuli proces kuhanja. Ovaj korak je važan kako bi ječam zadržao svoj hrskavi teksturu.
Zatim, u velikoj šerpi, ječam prelijte sa pilećim temeljcem, dodajte usitnjenu koricu narandže i sitno isjeckan timijan. Kuhajte na laganoj temperaturi uz stalno miješanje dok svu tečnost ne upije, što traje otprilike 5 minuta. U trenutku kada rižoto postigne savršen nivo vlažnosti, dodajte naribani parmezan i maslac, a zatim posolite i pobiberite po ukusu. Gotov rižoto poslužite dok je još topa. Ovo jelo je idealno kao lagani obrok, ali će savršeno odgovarati i kao prilog uz meso.
Prijatno!
Foto ilustracija: Pexeles
Comments are closed