Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Bob je nutritivno blago i odličan za jelo

18. Juna 2025.4 Minuta čitanja

Bob, poznat i kao povrtni grah (Vicia faba), često ostaje u sjeni popularnijih mahunarki poput običnog pasulja, leće i slanutka. To je drevna, cijenjena, a nepravedno zaboravljena superhrana koja nas može hraniti, liječiti i štititi, ali samo ako znamo kako s njom postupati. Balans je ključ. Neka bob bude vaš saveznik, ne neprijatelj.

Ukus koji osvaja

Zrna su pravi prirodni multivitaminski paket prepun proteina, vlakana, željeza, kalija, magnezija i folne kiseline. Sa čak 35 % proteina i 55 % ugljikohidrata, nutritivno nadmašuje mnoge vrste povrća. Pritom sadrži i esencijalne aminokiseline koje tijelo ne može samo proizvesti, poput lizina, arginina i metionina.

Izuzetan je njegov uticaj na zdravlje. Zahvaljujući složenim ugljikohidratima i vlaknima, bob pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Dobar je izvor željeza, ključnog za proizvodnju hemoglobina. Zbog toga se preporučuje anemičnim osobama. Njegova vlakna i fitonutrijenti smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pozitivno djeluje na kosti i mišiće zbog sadržaja minerala, posebno kalija, magnezija, fosfora. To su minerali koji pomažu sportašima i starijim osobama da održe snagu i vitalnost. Preporučuje se i trudnicama, jer je bogat folnom kiselinom koja je neophodna je za pravilan razvoj ploda u prvim mjesecima trudnoće.

Gastronomski užitak koji krije opasnosti

Zahvalan je za pripremu. Kuha se u čorbama, dodaje salatama ili se prži kao dodatak jelima. Od njega mogu da se prave sosovi, nadjevi, grickalice i deserti, zahvaljujući orašastom okusu. Njegova upotreba u narodnoj medicini je raznolika: od obloga protiv apscesa do maski za lice i napitaka koji balansiraju hormone. Ako osjećate nelagodu nakon jela, izbacite ga iz prehrane.

Mlad bob prepoznajete po svježim, zelenim zrnima bez crne linije na opni. U tom stanju je najnježniji za organizam i može se konzumirati s opnom, ali umjereno. Osobe s osjetljivom žuči trebaju biti posebno oprezne jer bob može izazvati napade žučnih problema.

Kako sazrijeva, bob razvija tamnu crnu liniju duž zrna, znak da je zreo. Takav bob obavezno treba prokuhati prije konzumacije, a opna se odstranjuje jer postaje teže probavljiva i može izazvati nelagodu.

Favizam je ozbiljno stanje koje se javlja kod osoba s nedostatkom enzima G6PD. Konzumacija boba kod ovih ljudi izaziva razaranje crvenih krvnih zrnaca, što može dovesti do žutice, umora, tamnog urina, pa čak i hospitalizacije. Ako sumnjate na ovu genetsku predispoziciju, bob nije za vas.

Sadrži purine, spojeve koji povećavaju nivo mokraćne kiseline. Osobe koje pate od gihta trebaju ga izbjegavati, naročito u koncentrisanom obliku poput brašna ili konzerviranih proizvoda.

Kremasto varivo od boba i krompira

Ovo jelo je zdravo, zasitno i bogato okusom. Za pripremu vam trebaju sledeći sastojci: 500 g oguljenog boba (da je prokuhan i uklonjena vanjska opna), dva srednja krompira oguljena i narezana na kocke, jedan manji praziluk, dvije kašike maslinovog ulja, bijelog vina (po želji), vrhnja za kuhanje (biljno ili mliječno) i so po ukusu.

Krompir ogulite i narežite na kocke. Praziluk operite i narežite na tanke kolutiće. U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte praziluk i lagano propržite dok ne omekša. Dodajte krompir i pripremljeni bob. Sve zajedno miješajte nekoliko minuta, a zatim dodajte sol i podlijte s malo bijelog vina. Dodajte vode toliko da prekrije sastojke. Poklopite i kuhajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, ili dok krompir i bob potpuno ne omekšaju. Kada je sve kuhano, izvadite povrće, a tekućinu sačuvajte. Povrće prebacite u blender i postepeno dodajte tekućinu od kuhanja dok ne dobijete željenu gustoću. Po potrebi, izmiksano varivo procijedite kroz cjedilo za dodatnu glatkoću. Vratite varivo u posudu, zagrijte na srednje jakoj vatri i dodajte vrhnje za kuhanje da postane dovoljno glatko. Miješajte dok se sve ne poveže u svilenkastu strukturu.

Poslužite toplo, uz kap maslinovog ulja i po želji ukrasite hrskavo prženim lukom.

Prijatno!

Za još tekstova i ukusnih recepata podržite moj rad

Buy Me A Coffee

Foto: Ranka Vojnović

Comments are closed

Povezani članci