Ako ste u potrazi za brzim i ukusnim dodatkom vašim obrocima, brza kisela salata od kupusa je idealan izbor. Ova jednostavna salata ne samo da je izuzetno zdrava, već je i gotova za samo jedan dan. Koristi se topla marinada, a kupus postaje hrskav, fantastičnog kiselog okusa obogaćenog kimom.
Osvježavajuća salata za svaki obrok
Za pripremu će vam trebati: 3 kg kupusa, 0,5 kg mrkve, jedna kašičica kima, soli 60 g, šećera 30 g, 120 ml jabukovog sirćeta/octa i 1 l vode.
U prokuhanu vodu dodajte so, šećer i kim. Kada se so i šećer rastvore dodajte sirće, dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Glavice kupusa očistite i sitno nasijecite. Mrkvu očistite, operite i izrendajte na krupno. U većoj posudi izmješajte kupus i mrkvu i dobro izgnječite rukama. Smjesu povrća stavite u tegle i pritišćite dok ne napunite skoro do vrha. Naspite toplu marinadu i štapićem za roštilj nekoliko puta probodite kroz sadržaj tegle kako bi se marinada ravnomjerno rasporedila i istisnuo vazduh. Marinada treba da je iznad povrća. Tegle poklopite i ostavite na tamnom mjestu gdje je sobna temperatura. Salata će biti spremna za konzumaciju poslije 24 h. Poslužite je rashlađanu ili čuvate u frižideru.
Ova brza kisela salata od kupusa savršena je kao dodatak svakom obroku, pružajući hrskavu teksturu i osvježavajući kiseli okus koji se sjajno slaže sa različitim jelima. Uživajte u ovom jednostavnom, ali savršenom ljetnom receptu.
Prijatno!
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/salad-cabbage-cabbage-salad-tomato-4977372/
Comments are closed