Ako volite pite koje se lako pripremaju, ova pita s kupusom će vas osvojiti već na prvi zalogaj. Kombinacija mekanog testa koje podsjeća na gustu vrhnju i sočnog fila od proprženog kupusa i zelenog luka čini ovu pitu savršenom za svaku priliku. Odlična je kao glavno jelo.
Domaća pita jednostavna za pripremu
Za pripremu će vam trebati: 350 g kupusa, 250 g brašna, tri komada mladog crvenog luka, jedna čaša kefira ili vrhnja, dva jaja, jedna kašičica praška za pecivo, jedna kašičica soka od limuna, 30 ml biljnog ulja, so, prstohvat šećera, mljeveni crni biber.
Kupus se sitno isjecka i kratko proprži na biljnom ulju dok ne omekša, a zatim posolite, pobiberite, limunov sok i prstohvat šećera. Na kraju se dodaje isječeni zeleni luk koji jelu daje poseban okus.
Za tijesto, koristi se kefir pomiješan sa razmućenim jajima i malo soli. U tu smjesu se dodaje brašno s praškom za pecivo, pa se sve dobro promiješa dok se ne dobije masa guste teksture. Polovina pripremljenog tijesta se izlijeva u podmazan pleh, preko njega se rasporedi pripremljeni fil, a zatim se sve pokrije preostalim tijestom. Pita se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed