Sušene tivice mogu biti zanimljivog slatkastog okusa.
Okus koji osvaja
Za pripremu slatkih, suvih tikvica operite mlade plodove i odrežite im krajeve. Presijecite ih po dužini i odstranite sjemeni dio. Oštrim nožem sijecite kriške debljine 1,5 cm. Potrebno je 2 kg očišćenih i isječenih kriški.
Izmiješajte 0,5 kg šećera, 5 g limunske kiseline, cimeta i vanilije po ukusu, ali nemojte pretjerivati. Smjesu šećera i začina prespite po kriškama i sve dobro izmješajte da budu dobro obložene.
Najbolje da koristite plastičnu posudu u kojoj će biti kriške sa smjesom. Na njih stavite tanjir i opteretite nečim. Ostavite ih u frižideru dva do tri dana. Pustiće tečnost, a šećer će prodrijeti u tkivo tikvice.
Kriške okačite u hladovini na mjesto sa dobrom cirkulacijom vazduha. Potrebno je četiri do pet dana da se osuše na prirodan način. Prekrijte ih gazom, ako ih sušite na otvorenom. Miris privlači muhe. Sušenje možete obaviti u pećnici na nižoj temperaturi i malo otvorenim vratima, u sušari ili dehidratoru.
Ovako pripremljene tikvice će vas oduševiti okusom.
Prijatno!
Foto: Freepik/8photo
Comments are closed