Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Vinogradarstvo

Duga rezidba vinove loze: Tehnika, prednosti i izazovi

26. siječanj 2025.3 Minuta čitanja

Specifičan metod rezidbe vinove loze koji se primjenjuje u toplijim područjima, prepoznatljiv po ostavljanju samo lukova i razvijanju novih lastara iz prethodnih okaca je duga rezidba. Ovaj oblik rezidbe, koji se često koristi na vinogradima sa visokim čokotima, pruža mogućnost za postizanje visokog kvaliteta i kvantiteta uroda. Iako nudi mnoge prednosti, kao što su visoka proizvodnja i kvalitet plodova, ona nosi i određene rizike. Da bi bila uspješna, ova tehnika zahtjeva pažljiv pristup u svakom koraku, od odabira lastara do pravilnog vezivanja luka.

Rezidba na lukove

Duga rezidba je metoda koja se uglavnom primjenjuje na uzgojnim oblicima sa visokim čokotom, gde se ostavljaju samo lukovi (dugi lastari) kao osnovna jedinica za narednu sezonu. U ovoj tehnici, za svaku narednu godinu, prvo se bira dobro razvijen lastar sa osnovice prošlogodišnjeg luka, koji se koristi kao osnovni izvor za razvoj novih lastara. Ovaj način rezidbe ima za cilj da obezbijedi visoku proizvodnju i kvalitetet uroda, posebno u područjima sa toplijom klimom.

Nakon što je vinova loza orezana, postupak vezivanja lukova postaje ključan za njen dalji razvoj. Lukovi se pažljivo savijaju prema zemlji i vezuju za žicu, čime se omogućava dobar razvoj lastara iz okaca. Važno je napomenuti da je osnova luka dominantno postavljena na čokotu, dok iz okaca na luku nastaju snažni i vitalni lastari. Ovaj proces obezbjeđuje stabilan i zdrav rast loze, a takođe pruža dobar temelj za plodonošenje u narednim sezonama.

Prednosti i mane duge rezidbe

Duga rezidba pruža nekoliko ključnih prednosti u vinogradarskoj proizvodnji. Prije svega, omogućava vinogradarima da postignu visok kvalitet i veću količinu plodova, zahvaljujući snažnim lastarima koji se razvijaju iz dobro odabranih okaca. Ovaj oblik rezidbe olakšava kontrolu rasta i oblika loze, što može poboljšati ukupnu zdravlje vinograda. U područjima sa toplijim klimatskim uslovima, ovakva rezidba može doprinijeti optimalnijem iskorišćavanju sunčevih zraka, jer pruža veću površinu za fotosintezu.

Iako ovakav način rezidbe ima mnoge prednosti, njeni izazovi ne treba da se zanemare. Jedan od glavnih problema koji se može javiti je brzo izduživanje rodnih čvorova, što može dovesti do problema u formiranju stabilnog oblika čokota. Na duže staze, ova tehnika može izazvati deformacije na čokotu, koje mogu uticati na dugoročni urod i zdravlje vinove loze. Takođe, ako se luka ne postavi pravilno ili se ne odaberu odgovarajući lastari, može doći do slabijeg razvoja vinove loze, što negativno utiče na prinos.

Foto:

Comments are closed

Povezani članci