Evropska komisija je nedavno objavila Nacrt nove EU uredbe kako bi se suzbio Xylella fastidiosa u Europskoj uniji, što mijenja trenutno važeću Provedbenu uredbu Komisije EU 1201-2020. Javna rasprava je u toku do 29. jula, pružajući vam priliku da pregledate prijedlog i podijelite svoje komentare na službenoj stranici EU.
Što je novo?
Xylella fastidiosa je bakterija koja je u većini svijeta karantinski štetni organizam. Prouzrokuje bolesti i poremećaje velikog broja višegodišnjih, poljoprivrednih i ukrasnih vrsta. Najviše pogađa vinovu lozu, breskvu, maslinu, trešnju, badem, šljivu i mnogobrojne ukrasne vrste. U Evropi je zabilježena u Italiji, Španiji i Francuskoj.
Među ključnim promjenama je smanjenje minimalne širine zone zadržavanja s dosadašnjih 5 km na 2 km, što će olakšati provođenje mjera. Države članice će pojačati nadzor kroz godišnja istraživanja unutar ovih zona.
Brže i efikasnije dijagnostičke analize
Ažuriranje Aneksa IV obuhvaća nove dijagnostičke standarde koji omogućuju brže identificiranje podvrsta bakterije Xylella, što uključuje napredne testove poput Real Time Dupas et al. 2019. Ovi protokoli su ključni za područja u Italiji s višestrukim infekcijama poput Balearskih otoka i Pulje.
Ostale važne promjene
Nove uredbe također uključuju dodatne vrste poput ružmarina i četiri vrste lavande (L. angustifolia, L. x intermedia, L. latifolia, L. stoechas). Portugal je označio novu zonu zadržavanja u regiji Porto, koja povezuje Salento, Korziku i Balearske otoke.
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/olive-trees-olive-field-3622571/
Comments are closed