Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Zimnica

Hrskava barena šarena salata

7. Augusta 2024.2 Minuta čitanja

Barena šarena salata idealna je za ljubitelje hrskavog povrća koje je u savršenom balansu između kiselosti i slatkoće. Priprema ove salate uključuje nekoliko koraka, ali rezultat je osvježavajući i ukusan dodatak uz bilo koje jelo. Slijedite upute kako biste dobili savršenu miješanu salatu koja će oduševiti vaša nepca.

Potrebno:

1 kg kupusa

0,5 kg krastavaca

0,5 kg paprika

0,5 kg mrkve

dvije veće glavice crvenog luka

1,25 l vinskog sirćeta

0,4 l vode

1 kašika soli

1 kašika bibera

1-2 kašičice mljevenog kima

1-3 kašike šećera

125 ml ulja

Priprema:

Kupus nasjeckajte na tanke rezance i odbacite debele žile. Krastavce operite, ogulite, isijecite na četiri uzdužna dijela, uklonite sjemenke i pulpu, a zatim isijecite na kriške debljine 3 mm. Mrkvu operite i narendajte na krupno. Paprike operite, prepolovite, uklonite peteljku, sjemenke i unutrašnje žilice, pa isijecite na tanke kriške. Luk nasjeckajte sitno.

Svaku vrstu povrća posebno blanširajte u vreloj vodi sa malo sirćeta i soli: povrće blanširajte 2 minute, dok kupus treba blanširati 5 minuta. Nakon blanširanja, stavite povrće pod mlaz hladne vode da se ohladi. Sve povrće dobro ocijedite. Sirćetnu vodu od blanširanja procijedite i dodajte sve začine (sol, biber, mljeveni kim, šećer).

Povrće izmiješajte, natisnite u sterilne tegle i prelijte vrelim sirćetnim nalivom. U svaku teglu dodajte malo kvalitetnog ulja. Tegle odmah zatvorite kapcima i ostavite u ostavu da se hlade i mariniraju. Ova miješana salata će se najljepše razviti nakon nekoliko dana stajanja, kada se okusi dobro sjedine. Uživajte u ovom hrskavom i aromatičnom dodatku svakom obroku!

Prijatno!

Foto ilustracija: https://www.freepik.com/free-photo/sauerkraut-cutting-board-marble-surface_17068685.htm#fromView=search&page=5&position=40&uuid=125527b8-072a-418b-8986-61add69b88f9

Related Tags:

Komentari su zatvoreni

Povezani članci