Barena šarena salata idealna je za ljubitelje hrskavog povrća koje je u savršenom balansu između kiselosti i slatkoće. Priprema ove salate uključuje nekoliko koraka, ali rezultat je osvježavajući i ukusan dodatak uz bilo koje jelo. Slijedite upute kako biste dobili savršenu miješanu salatu koja će oduševiti vaša nepca.
Potrebno:
1 kg kupusa
0,5 kg krastavaca
0,5 kg paprika
0,5 kg mrkve
dvije veće glavice crvenog luka
1,25 l vinskog sirćeta
0,4 l vode
1 kašika soli
1 kašika bibera
1-2 kašičice mljevenog kima
1-3 kašike šećera
125 ml ulja
Priprema:
Kupus nasjeckajte na tanke rezance i odbacite debele žile. Krastavce operite, ogulite, isijecite na četiri uzdužna dijela, uklonite sjemenke i pulpu, a zatim isijecite na kriške debljine 3 mm. Mrkvu operite i narendajte na krupno. Paprike operite, prepolovite, uklonite peteljku, sjemenke i unutrašnje žilice, pa isijecite na tanke kriške. Luk nasjeckajte sitno.
Svaku vrstu povrća posebno blanširajte u vreloj vodi sa malo sirćeta i soli: povrće blanširajte 2 minute, dok kupus treba blanširati 5 minuta. Nakon blanširanja, stavite povrće pod mlaz hladne vode da se ohladi. Sve povrće dobro ocijedite. Sirćetnu vodu od blanširanja procijedite i dodajte sve začine (sol, biber, mljeveni kim, šećer).
Povrće izmiješajte, natisnite u sterilne tegle i prelijte vrelim sirćetnim nalivom. U svaku teglu dodajte malo kvalitetnog ulja. Tegle odmah zatvorite kapcima i ostavite u ostavu da se hlade i mariniraju. Ova miješana salata će se najljepše razviti nakon nekoliko dana stajanja, kada se okusi dobro sjedine. Uživajte u ovom hrskavom i aromatičnom dodatku svakom obroku!
Prijatno!
Foto ilustracija: https://www.freepik.com/free-photo/sauerkraut-cutting-board-marble-surface_17068685.htm#fromView=search&page=5&position=40&uuid=125527b8-072a-418b-8986-61add69b88f9
Komentari su zatvoreni