Jabučni čatni, ukusan i aromatičan, predstavlja pravi biser indijske kuhinje. Ova slatko-kisela zimnica savršena je za poboljšanje okusa raznih jela, posebno mesa. Može da se koristi i kao prilog. Bogata kombinacija voća, začina i aromatičnih trava čini je neodoljivim dodatkom na svakom stol.
Jednostavna priprema
Sastojci potrebni za jabučni čatni su jednostavni, ali rezultat je izvanredan. Za pripremu ćete vam biti potrebno: 1,5 kg zelenih jabuka, 0,5 kg crvenog luka. 0,4 kg svijetlih grožđica, 0,4 kg šećera, 3/8 l vinskog sirćeta, jedna kašika usitnjenih zrna gorušice, jedna kašika začina za kiselo mješano povrće (izbor začina po vašem ukusu), jedna kašičica mljevenog đumbira i 0,5 kašičice bibera.
Jabuke operite, ogulite i rasijecite na četiri dijela. Izvadite sjemenu ložu i svaku četvrtinu prepolovite, pa stavite u posudu. Ogulite crveni luk i isijecite na kockice srednje veličine. Dodajte luk jabukama. U posudu dodajte grožđice, šećer, vinsko sirće, zrna gorušice, začine, đumbir i biber. Na blagoj temperaturi kuvajte bez mješanja dok tečnost ne ispari. Nakon toga pojačajte temperaturu i mješajte sadržaj dok ne dobijete gustu masu sličnu gustom pireu. Vruću masu sipajte u sterilizovane i tople tegle, a zatim odmah zatvorite poklopcem.
Ovaj jabučni čatni savršeno se slaže sa pečenom piletinom ili džigericom, dodajući im slojeve ukusa koji će obradovati vaša nepca. Uživajte u ovom receptu koji spaja tradiciju i savremene kulinarske vještine!
Prijatno!
Foto: Pixabay
Comments are closed