Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Zimnica

Jabučni čatni: Slatko-kisela delicija iz indijske kuhinje

25. rujna 2024.2 Minuta čitanja

Jabučni čatni, ukusan i aromatičan, predstavlja pravi biser indijske kuhinje. Ova slatko-kisela zimnica savršena je za poboljšanje okusa raznih jela, posebno mesa. Može da se koristi i kao prilog. Bogata kombinacija voća, začina i aromatičnih trava čini je neodoljivim dodatkom na svakom stol.

Jednostavna priprema

Sastojci potrebni za jabučni čatni su jednostavni, ali rezultat je izvanredan. Za pripremu ćete vam biti potrebno: 1,5 kg zelenih jabuka, 0,5 kg crvenog luka. 0,4 kg svijetlih grožđica, 0,4 kg šećera, 3/8 l vinskog sirćeta, jedna kašika usitnjenih zrna gorušice, jedna kašika začina za kiselo mješano povrće (izbor začina po vašem ukusu), jedna kašičica mljevenog đumbira i 0,5 kašičice bibera.

Jabuke operite, ogulite i rasijecite na četiri dijela. Izvadite sjemenu ložu i svaku četvrtinu prepolovite, pa stavite u posudu. Ogulite crveni luk i isijecite na kockice srednje veličine. Dodajte luk jabukama. U posudu dodajte grožđice, šećer, vinsko sirće, zrna gorušice, začine, đumbir i biber. Na blagoj temperaturi kuvajte bez mješanja dok tečnost ne ispari. Nakon toga pojačajte temperaturu i mješajte sadržaj dok ne dobijete gustu masu sličnu gustom pireu. Vruću masu sipajte u sterilizovane i tople tegle, a zatim odmah zatvorite poklopcem.

Ovaj jabučni čatni savršeno se slaže sa pečenom piletinom ili džigericom, dodajući im slojeve ukusa koji će obradovati vaša nepca. Uživajte u ovom receptu koji spaja tradiciju i savremene kulinarske vještine!

Prijatno!

Foto: Pixabay

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci