Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slatka jela

Jeftini, hrskavi krekeri bez glutena

8. Jula 2025.2 Minuta čitanja
Riža u drvenoj posudi

Ako tražite laganum zdravu i neobičnu grickalicu, pronašla sam sjajan recept na internetu koji želim podijeliti. Prijateljica je napravila, mi smo se pogostili, a vama prosleđujem recept. Krekeri od riže su idealna grickalica za sve koji paze na ishranu, izbjegavaju gluten ili jednostavno žele probati nešto novo. Bez brašna, s minimalno sastojaka i jednostavnom pripremom, ovi krekeri će vas iznenaditi i okusom i teksturom.

Jednostavno i ukusno

Za pripremu će vam trebati: 50 g skuhane riže, 50 g vode, jedno bjelance, 5 g šećera i 2 g limunovog soka.

Skuhanu rižu i vodu izblendajte u glatku smjesu. U posebnoj posudi umutite bjelance s dodatnih 5 g šećera i 2 g limunovog soka dok ne dobijete čvrst snijeg. U umućeno bjelance pažljivo dodajte smjesu riže, pa sve lagano sjedinite kašikom ili silikonskom lopaticom, pazeći da smjesa ostane prozračna. Tijesto stavite u špric kesu s nastavkom za keks i na tepsiju obloženu papirom za pečenje istiskujte štapiće veličine zalogaja. Krekeri se peku ili bolje reći suše na 120 °C oko sat vremena, slično kao puslice. Rezultat su lagani, hrskavi krekeri idealni za grickanje između obroka.

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci